Jak zrobić chrupiące faworki? Tradycyjny przepis

red.
06.02.2018 16:51
A A A
Tradycyjne faworki

Tradycyjne faworki (Fot. Paulina Kolondra)

Faworki mają reputację trudnych do przygotowania. Nie dość, że samo ciasto wymaga długiego ugniatania i jest dosyć twarde, to jeszcze - według tradycyjnych receptur - należy je porządnie "obić" wałkiem. Ponoć właśnie dzięki temu faworki podczas smażenia uzyskują idealną strukturę. Mamy dla was tradycyjny przepis. Róbcie, póki karnawał trwa! Nie tylko na Tłusty Czwartek.

W Polsce zwiemy je różnie: faworki, chrust, chruściki. Zwłaszcza dwie ostatnie nazwy dobrze oddają ich naturę - w końcu trudno odmówić im chrupkości. Najbardziej jednak podoba nam się ich angielska nazwa - "angel wings", czyli skrzydła anioła.

W naszym kraju nie obędzie się bez nich karnawał. Dobrze znane są również we Francji, Włoszech czy na Ukrainie. I choć Tłusty Czwartek upływa nam pod znakiem pączków, są tacy, którzy preferują właśnie chrupiące chruściki.

Jak to się robi?

By faworki wyszły idealnie chrupiące, należy odpowiednio przygotować ciasto. Według licznych źródeł w jego składzie nie może zabraknąć zwłaszcza spirytusu, który w trakcie smażenia zapobiega nadmiernemu wchłanianiu przez nie tłuszczu. Oprócz tego koniecznie same żółtka, a nie całe jajka i oczywiście kwaśna śmietana.

Ciasta na chrust nie wystarczy jedynie zagnieść. By jego struktura była idealna, trzeba je najpierw kilka chwil zagniatać (dzięki temu dobrze się napowietrzy, a w gotowych faworkach będą widoczne liczne pęcherzyki powietrza), a następnie przez kilkanaście minut uderzać wałkiem. To ciężka praca, więc jeśli nie macie siły, lepiej poproście kogoś o pomoc. By chruściki wyszły cieniutkie, równie cienko trzeba rozwałkować ciasto.

I ostatnia ważna kwestia: na czym je smażyć? Choć z powodzeniem usmażycie je na oleju, strażnicy tradycyjnych receptur z pewnością zwrócą wam uwagę, że najlepiej użyć... smalcu. Nie obawiajcie się, jego smaku nie da się wyczuć w smaku gotowych ciastek.

Tradycyjne faworki - przepis

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej
  • 1 łyżka masła
  • 3 żółtka
  • 4 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 20 ml spirytusu
  • 50-100 g śmietany 18%
  • 1/2 kg smalcu do smażenia
  • 1 laska wanilii
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę siekamy z zimnym masłem, dodajemy żółtka, cukier, sól, spirytus i tyle śmietany, aby wyrabiane ciasto było dość twarde (jak na makaron).
  2. Wyrabiamy tak długo, aż na przekroju ciasta zaczną się pojawiać pęcherzyki powietrza.
  3. Następnie uderzamy ciastem o stolnicę lub bijemy je wałkiem. Rozpłaszczającą się kulę zwijamy i znowu bijemy - i tak co najmniej przez 15 minut.
  4. Przykrywamy ciasto lnianą ściereczką i wstawiamy na godzinę do lodówki.
  5. Po tym czasie rozwałkowujemy cienko ciasto, bez podsypywania mąką.
  6. Wykrawamy paski o wymiarach 3 x 10 cm, w środku każdego robimy wzdłuż 3-4-centymetrowe nacięcie.
  7. Formujemy chruściki, przeciągając jedną końcówkę przez otwór pośrodku.
  8. Smażymy w rozgrzanym smalcu z obu stron na złoty kolor, osączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku.
  9. Ziarenka wydrążone z przekrojonej wzdłuż laski wanilii mieszamy z cukrem pudrem i oprószamy ciastka.

Autor przepisu i zdjęcia: Paulina Kolondra

W karnawale smakują najlepiej, ale jak poznasz ten przepis możesz je robić cały rok: faworki zwykłe i kokardki

Z tego możemy być dumni! To jedzenie może powstawać jedynie w Polsce, wstyd nie znać

Każdy kraj słynie z innych przysmaków, również Polska może pochwalić się wieloma nietypowymi potrawami. Sprawdź, jak dużo o nich wiesz.

1.Oryginalne oscypki możesz kupować:

  • cały rok
  • od czerwca do marca
  • od maja do października
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
Zobacz także
  • Pączki Karnawał, pączki, faworki i dieta niskokaloryczna? To da się pogodzić!
  • Wegańskie pieczone donuty (w foremce na muffiny) Wegański karnawał. Pączki na dwa sposoby - przepisy Marty Dymek
  • Pączki Skąd wzięły się pączki? Są starsze, niż myślisz!
Komentarze (1)
Zaloguj się
  • stefa555

    0

    Nie dodaje ani masła , ani cukru do ciasta. Nie potrzeba sie męczyć z wybijaniem-wystarczy dwu -, lub trzykrotnie przepuścić ciasto przez maszynkę do mięsa, a faworki będą odpowiednio napowietrzone. Wałkować tak cienko ,ze widać blat przez ciasto. Najlepsza do tego jest wałkownica do pierogów.Zawsze smażyłam na smalcu ,ale ponieważ dzisiejsze smalce po prostu śmierdzą - przerzuciłam się na olej i nie widzę różnicy.

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX

NAJCZĘŚCIEJ CZYTANE