Ryba w papilotach - porady:

  • Do pieczenia w papilocie nadaje się każdy rodzaj ryby, lepiej jednak wybrać filety (ja proponuję z łososia) i uniknąć kłopotliwych ości.
  • Na początku przygotowujemy warzywa. Mamy pełną dowolność, jeśli chodzi o ich gatunki, warto jednak zadbać o różnorodność kolorystyczną. Do warzyw możemy dodać ulubione zioła (najlepiej świeże). Ważnym elementem papilotów jest papier do pieczenia (proponuję biały ze względów estetycznych). Wycięty kawałek, po złożeniu na pół, powinien przykryć wszystkie składniki.
  • W tym papierze podajemy ryby już po upieczeniu – każdy będzie mógł otworzyć własny pakunek i poczuć uwolnione aromaty.
  • W papilotach najczęściej przygotowuje się ryby, ale w ten sposób możemy także upiec (jak również grillować) mięso, jarzyny, a nawet owoce. Plusem tej techniki jest to, że w ogóle nie musimy używać tłuszczu, co może mieć znaczenie przy różnych dietach.
  • Jeżeli chcemy, by ryba była idealnie przyprawiona, wcześniej możemy ją włożyć do solanki: litr wody mieszamy ze 100 g soli i 50 g cukru i schładzamy do 5 st. Do solanki wkładamy rybę i odstawiamy w chłodne miejsce na 40 minut. Osączamy.

Ryba w papilotach krok po kroku:

krok 1krok 1 fot. Różalski/Walaszczyk/warsztatkadru.pl

Krok 1: Wybrane warzywa (w tym przypadku seler naciowy, por, pomidorki koktajlowe, cukinia, marchewka) myjemy lub czyścimy i kroimy na małe kawałki. Ścieramy skórkę z cytryny, dodajemy do warzyw, delikatnie solimy i mieszamy.

kroki 2kroki 2 fot. Różalski/Walaszczyk/warsztatkadru.pl

Krok 2: Warzywa układamy na środku kawałka papieru do pieczenia. Rybę solimy, układamy na warzywach skórą do góry, całość skrapiamy 50 ml wermutu (lub białym winem).

krok 3krok 3 fot. Różalski/Walaszczyk/warsztatkadru.pl

Krok 3: Brzegi papieru smarujemy pędzelkiem zanurzonym w białku. Papier składamy i dokładnie sklejamy krawędzie. Ponownie smarujemy je białkiem, zaginamy i mocno zlepiamy (miejsca, które się nie przykleiły poprawiamy kolejną porcją białka – paczka powinna być bardzo szczelna).

krok 4krok 4 fot. Różalski/Walaszczyk/warsztatkadru.pl

Krok 4: Papilot układamy na blaszce i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 st. i pieczemy ok. 20 minut (grube kawałki ryby pieczemy 5 minut dłużej). Delikatnie odcinamy górną część papieru i od razu podajemy.

***

Paweł Zasławski - były szef kuchni w restauracji Kuchnia i Strych w Obornikach k. Poznania.

Jak prawidłowo smażyć rybę demonstruje Paweł Zasławski