Szlachcice - podlaskie pierogi z ziemniakami. Tradycyjny przepis

Monika Jankowska-Kapica
06.02.2018 13:24
A A A
szlachcice

szlachcice (fot. Miód Malina Studio)

Pierogi z nadzieniem z utartych i podsmażonych ziemniaków to specjalność wschodniego Mazowsza oraz południowego Podlasia. Od dawna znane są na terenie powiatów węgrowskiego, sokołowskiego i siedleckiego. Spróbujcie ich i wy!

W przeszłości granica pomiędzy Mazowszem i Podlasiem przebiegała na rzece Liw, zaś miasta Węgrów, Sokołów Podlaski i Siedlce były częścią województwa podlaskiego, a nie tak jak obecnie - mazowieckiego. Dlatego szlachcice nazywane są również pierogami podlaskimi lub podlasiakami.

Kiedyś były daniem codziennym. Na stołach wschodniego Mazowsza i południowego Podlasia gościły od jesieni do wczesnej wiosny, czyli w czasie, gdy ziemniaki najlepiej nadawały się do ich przyrządzenia. Wymagają sporo pracy - wszystkie czynności, takie jak obieranie kartofli, ich ucieranie, zagniatanie ciasta i nadziewanie są wykonywane ręcznie. Dlatego gospodynie rzadko robiły je późną wiosną i latem, kiedy musiały pomagać przy żniwach i innych pracach polowych. Szlachcice uważane były za potrawę bogatą, bo do ich przygotowania wykorzystuje się sporo tłuszczu - i do smażenia farszu, i do kraszenia. Zwykle przyrządzano ich więcej, na zapas, gdyż można je było kilka dni przechować w zimnej komorze i podawać odgrzewane.

Sambousek, czyli samolubki pierogi na słodko

Podlasiaki powinny być dość duże. Kiedyś, zgodnie z tradycją, lepiono je w przynajmniej dwukrotnie większym rozmiarze niż typowe pierogi. Dziś coraz częściej mają zwykłe wymiary - tak po prostu jest wygodniej. Pierogi są miękkie, spójne i nie rozpadają się podczas krojenia, dzięki temu, że nadziewamy je jeszcze ciepłym, nieco gumowatym farszem o lepkiej konsystencji. Mogą być robione na dwa sposoby - nadziewane surowymi startymi ziemniakami albo startymi kartoflami przesmażonymi na patelni z cebulką. My proponujemy ten drugi wariant, bo jest smaczniejszy.

Szlachcice - pierogi z masą ziemniaczaną (przepis)

Ciasto:

  • 3 szklanki mąki (400 g)
  • żółtko
  • łyżka oleju
  • łyżeczka soli

Farsz:

  • 2 kg ziemniaków
  • 2 cebule
  • 1-2 łyżki klarowanego masła do smażenia i trochę do podania
  • 200 g kiełbasy lub wędzonego boczku
  • pęczek natki pietruszki, majeranku, koperku lub innych ulubionych ziół
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Przygotowujemy ciasto: przesiewamy mąkę na stolnicę, robimy dołek i wbijamy do niego żółtko, dodajemy oliwę i sól. Stopniowo dolewając ciepłą wodę (mniej więcej szklankę - 250 ml), wyrabiamy gładkie ciasto i odstawiamy na 15 minut, aby odpoczęło.
  2. W tym czasie robimy farsz. Ziemniaki ścieramy na tarce, podobnie jak na placki ziemniaczane.
  3. Cebulę siekamy w kostkę i podsmażamy na maśle klarowanym. Wrzucamy starte ziemniaki i dalej smażymy, aż będą szkliste. Dodajemy, według uznania, pokrojoną w drobną kostkę, podsmażoną kiełbasę lub boczek oraz zioła, doprawiamy solą i pieprzem.
  4. Ciasto dzielimy na części. Rozwałkowujemy jedną cząstkę na cienki placek, a resztę przykrywamy folią spożywczą, aby ciasto nie wyschło.
  5. Z placka wykrawamy koła, najlepiej za pomocą szklanki. Na każdym kółku kładziemy łyżkę farszu, składamy na pół i zlepiamy brzegi, tworząc tzw. koronkę. Podobnie postępujemy z resztą ciasta.
  6. Pierogi gotujemy w osolonym wrzątku około 5 minut, aż wypłyną na powierzchnię wody. Podajemy polane stopionym masłem.

Przed wami najtrudniejszy quiz o... ziemniakach. Dacie radę?

1.Na początek coś łatwego - szare kluski powstają oczywiście z:

  • Ziemniaków surowych
  • Ziemniaków ugotowanych
  • Ziemniaków ugotowanych, wymieszanych z dodatkiem węgla
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
Zobacz także
  • Pierogi z ziemniakami i wędzoną szynką Najlepsze przepisy na pierogi - nie tylko gotowane
  • Pieczone ziemniaki Tanie, sycące, dobrze znane - 16 sposobów, by ziemniaki były jeszcze lepsze
  • Pierogi ruskie Twaróg w roli głównej - nie tylko na słodko
Skomentuj:
Zaloguj się

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX

NAJCZĘŚCIEJ CZYTANE