Jak zrobić domowy makaron? Mamy przepis krok po kroku i kilka porad

Paweł Zasławski
23.02.2018 17:07
A A A
Jak zrobić domowy makaron? Mamy przepis krok po kroku i kilka porad

Jak zrobić domowy makaron? Mamy przepis krok po kroku i kilka porad (Fot. Shutterstock)

Miękko-twardy, sprężysty, świeży - to kilka z licznych zalet samodzielnie przygotowanego makaronu. Jak na slowfoodową potrawę przystało, jego zrobienie wymaga cierpliwości i czasu, ale wbrew pozorom nie jest takie trudne. Jak zrobić domowy makaron? Pokazujemy krok po kroku.

Jak zrobić domowy makaron - porady:

Kluczem do sukcesu są dobrej jakości produkty: mąka typu 00, czyli bardzo drobno mielona włoska mąka z wysoką zawartością glutenu (ewentualnie możemy użyć mąki pszennej typ 550). Dzięki mące typu 00 makaron jest sprężysty, łatwo go też ugotować al dente.

Po drugie - jajka. Najlepsze będą te z żółtkami o intensywnym kolorze (oczywiście ze sprawdzonego źródła). Dzięki nim makaron będzie apetycznie wyglądał.

Istotny jest też proces wałkowania - do przygotowania makaronu najpraktyczniejsza jest maszynka do wałkowania (możemy ją kupić za niewielkie pieniądze). Jeżeli jej nie mamy, czeka nas żmudne wałkowanie - ciasto musi być cienkie, jak na pierogi. Maszynka ma kilka grubości wałkowania (zazwyczaj od 1 do 8). Zaczynamy od pierwszego poziomu i zwiększając wartość o jeden, kontynuujemy powtórzenia do poziomu szóstego (pamiętajmy, by nie podsypywać zanadto ciasta mąką, bo je oklei w czasie gotowania).

Rozwałkowanego, wysuszonego i pokrojonego makaronu nie musimy od razu gotować - możemy trochę zostawić na zapas. Delikatnie obsypujemy go mąką i wkładamy do lodówki, w której trzymamy go do trzech dni. Lub mrozimy - szczelnie owinięty folią do żywności może leżeć w zamrażarce nawet dwa miesiące.

Jak zrobić domowy makaron - przepis krok po kroku

1. Mieszamy 300 g mąki typ 00 z 2 jajkami, 3 żółtkami, łyżką oliwy i szczyptą soli. Wyrabiamy w misce, aż składniki się połączą.

2. Przekładamy na stolnicę i zagniatamy, składając ciasto do środka (dzięki temu dobrze wyrobimy gluten, odpowiedzialny za sprężystość makaronu). Gładkie, elastyczne ciasto owijamy folią do żywności i godzinę chłodzimy.

3. Schłodzone ciasto dzielimy na cztery części. Jedną delikatnie wałkujemy na kształt prostokąta (w tym czasie pozostałe części przykrywamy folią). Tak przygotowane ciasto łatwiej będzie się wałkowało w maszynce.

4. Wałkowanie w maszynce zaczynamy od najniższego poziomu (czyli najgrubszego) i zwiększamy go o jeden przed każdym kolejnym wałkowaniem. Wykonujemy sześć powtórzeń (dzięki temu ciasto będzie miało odpowiednią strukturę). 

5. Rozwałkowane ciasto suszymy 5 minut, odwracamy i czekamy kolejne 5 minut. Proces powtarzamy. Dobrze wysuszone ciasto zwijamy w luźny rulon, kroimy na plasterki. Rozrzucamy je, by się nie sklejały (jeśli się kleją, wydłużamy czas suszenia). Makaron wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy 2 minuty. Odcedzamy na durszlaku.

Jak wykorzystać domowy makaron?

Z domowym makaronem możemy przygotować szybki obiad (składniki na jedną porcję): do miseczki wkładamy żółtko. Na patelni na małej ilości oleju przesmażamy posiekaną cebulę i pokrojony wędzony boczek (50 g). Gotujemy porcję makaronu i odcedzamy, zachowując trochę wody z gotowania. Przekładamy makaron na patelnię i mieszamy z boczkiem i cebulą. Dodajemy niewielką ilość wody z gotowania, przyprawiamy delikatnie solą i mieszamy. Gdy całość się zagotuje, przekładamy do miski z żółtkiem i mieszamy. Posypujemy rozdrobnionym twarogiem i posiekana natką.

***

Paweł Zasławski - szef kuchni restauracji Kuchnia i Strych w Obornikach k. Poznania. Szlify zdobywał w poznańskiej Mudze.

Jak zrobić domowy makaron w wersji czekoladowej? mamy przepis od Haps

Domowy makaron - czekoladowe wstążeczki

Znasz stolicę makaronu lub indyka na Warmii i Mazurach? QUIZ

Oto najbardziej kulinarny olsztyński quiz w dotychczasowej historii naszych quizów. Na pewno będziecie zaskoczeni, gdy poznacie odpowiedzi na niektóre pytania. Zatem sprawdźcie się sami.

1.Warmia i Mazury kojarzą się z rybami. Ale w jednym mazurskim mieście ryba (ewentualnie rybka) naprawdę króluje? To... (X Mazurski Festiwal Rybny ?Rybkę na zdrowie? odbywa się tam 8 lipca)

  • Ruciane-Nida
  • Mikołajki
  • Giżycko
  • Węgorzewo
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
Zobacz także
  • Jak obrać krewetki? Jak oczyścić krewetki? Poradnik krok po kroku [ZDJĘCIA] Jak oczyścić krewetki? Instrukcja krok po kroku [ZDJĘCIA]
  • Domowy chleb żytni z ziarnami - przepis krok po kroku Domowy chleb żytni z ziarnami - przepis krok po kroku
  • Kruche ciasto bez jajek i masła Jak zrobić kruche ciasto na spód do tarty? Mamy przepis i kilka porad
Skomentuj:
Zaloguj się

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX

NAJCZĘŚCIEJ CZYTANE