Domowy chleb żytni z ziarnami - porady:

Do przygotowania domowego żytniego chleba używam mąk z dwóch różnych przemiałów: 2000 i 720. Mąka grubszego przemiału wchłania dużo wody, dlatego zrobione tylko na jej bazie pieczywo staje się zbite i gliniaste. Gdy wymieszamy ją pół na pół z drobniejszą mąką, chleb po upieczeniu będzie miał idealną konsystencję.

Zazwyczaj korzystam także z drożdży suszonych, ponieważ skracają proces przygotowywania chleba. Świeże potrzebują czasu, by urosnąć. Ale jeśli chcemy ich użyć, bierzmy 3 i 1/3 g świeżych na 1 g suszonych.

Idealne warunki do wyrastania ciasta uzyskamy, gdy miskę wstawimy do piekarnika i tylko włączymy w nim oświetlenie.

Chleb, zamiast ze słonecznikiem, możemy przygotować z suszonymi, posiekanymi owocami, orzechami czy ziołami (dodajemy ich tyle samo, co słonecznika – 100 g). Z takiej ilości składników upieczemy dwa bochenki - po 750 g każdy.

Czym wzbogacić chleb? A może... suszone żółtko?

Do żytniego chleba możemy podać suszone żółtko (czym na pewno zaskoczymy gości). Jak je przygotować?

Mieszamy sól z cukrem w proporcji 3:1 i posypujemy żółtka (na jedno potrzebujemy trzy łyżeczki soli i jedną cukru). Wstawiamy je na 2 tygodnie do lodówki. Obmywamy żółtka z soli i cukru, osuszamy, układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i wstawiamy na 10- 12 godzin do piekarnika włączonego na minimalną temperaturę. Suszone żółtka przechowujemy w lodówce. Będą przydatne do spożycia przez miesiąc.

Domowy chleb żytni z ziarnami - przepis krok po kroku

  1. Na rozgrzaną patelnię wsypujemy 100 g ziaren słonecznika i prażymy na małym ogniu, aż ziarna zaczną się rumienić i pachnieć. Często potrząsamy patelnią w czasie prażenia.
  2. Po 300 g mąki żytniej typ 2000 i mąki żytniej typ 720, 150 g otrębów żytnich, 10 g drożdży, 700 ml ciepłej wody i 22 g soli mieszamy na jednolitą masę (ciasto najlepiej i najprościej wyrabiać robotem kuchennym).
  3. Pod koniec wyrabiania do masy wsypujemy uprażone ziarna słonecznika, mieszamy. Ciastem napełniamy dwie wyłożone papierem do pieczenia foremki. Posypujemy siemieniem lnianym i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce (ciasto powinno podwoić objętość).
  4. Foremki wstawiamy na 10 minut do piekarnika rozgrzanego do 240 st. Temperaturę zmniejszamy do 190 st., pieczemy 30 minut. Bochenki wyjmujemy z formy, odklejamy papier, dopiekamy 10 minut. Studzimy.

Rada: Jeśli zostanie nam trochę czerstwego pieczywa, łatwo możemy zrobić z niego chrupiące chipsy: chleb kroimy na cienkie plastry. Układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, pieczemy 5-8 minut w 180 st. na złoty kolor. Chipsy z żytniego chleba są idealnym dodatkiem do tatara.

Jak wybrać dobry chleb? Trudna sztuka!