Przygotowując ciasto parzone, zwróćmy uwagę na dwa kluczowe momenty. Pierwszy jest wtedy, gdy dodamy mąkę. Ciasto energicznie mieszamy, cały czas podgrzewając, aż zacznie odstawać od ścianek rondla i utworzy się jeden duży kawałek. Zdejmujemy rondel z ognia i studzimy przed dodaniem jajek – to drugi ważny moment. Ciasto musi być wystarczająco ciepłe, by ogrzać jajka, ale nie gorące, bo wtedy się zetną.

Jajka przed dodaniem najlepiej rozmącić. Wlewamy je stopniowo, cały czas mieszając ciasto, by dostało się do niego jak najwięcej powietrza.

Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy ptysie na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę w dość dużych odstępach, bo urosną. Dodatkowo na każdym ptysiu możemy ułożyć krążek maślanego ciasta, które w czasie pieczenia oblepi ptysia i utworzy na nim apetyczną kruszonkę. Możemy też przed pieczeniem posmarować ptysie lekko rozmąconym z wodą żółtkiem.

Po pięciu minutach pieczenia (w piekarnikach bez termoobiegu) warto uchylić drzwiczki, by uwolnić nadmiar pary.

Jak zrobić ptysie z kruszonką - przepis

Krok 1

Jak zrobić ptysie z kruszonką - krok 1Jak zrobić ptysie z kruszonką - krok 1 zdjęcia: Różalski/Walaszczyk/Warsztatkadru.pl

Ciasto parzone: do garnka wlewamy 250 ml mleka, dodajemy 20 g cukru, 120 g masła i szczyptę soli. Doprowadzamy do wrzenia na małym ogniu, mieszając, by masło się stopiło. Do masy powoli dodajemy 220 g przesianej mąki (typ 450).

Krok 2

Jak zrobić ptysie z kruszonką - krok 2Jak zrobić ptysie z kruszonką - krok 2 zdjęcia: Różalski/Walaszczyk/Warsztatkadru.pl

Trzymając garnek na niewielkim ogniu, dokładnie i energicznie mieszamy, aż ciasto zacznie odstawać od brzegów garnka, stanie się jednolite i gładkie.

Krok 3

Jak zrobić ptysie z kruszonką - krok 3Jak zrobić ptysie z kruszonką - krok 3 zdjęcia: Różalski/Walaszczyk/Warsztatkadru.pl

Ciasto przekładamy do miski i chwilę miksujemy, by obniżyć jego temperaturę. Gdy będzie lekko ciepłe, stopniowo dodajemy 4 jajka, cały czas mieszając. Gotowe ciasto jest gęste, połyskujące.

Krok 4

Jak zrobić ptysie z kruszonką - krok 4Jak zrobić ptysie z kruszonką - krok 4 zdjęcia: Różalski/Walaszczyk/Warsztatkadru.pl

Kruszonka maślana: zagniatamy 90 g masła ze 100 g cukru i 110 g mąki (typ 450). Ciasto rozwałkowujemy między dwiema warstwami pergaminu na grubość 1 mm. Dzielimy na 3-4 części, układamy na tackach i wstawiamy do zamrażalnika. Gdy ciasto stwardnieje, foremką wycinamy kółka o średnicy 8-10 cm.

Krok 5

Jak zrobić ptysie z kruszonką - krok 5Jak zrobić ptysie z kruszonką - krok 5 zdjęcia: Różalski/Walaszczyk/Warsztatkadru.pl

Ciasto ptysiowe przekładamy do rękawa cukierniczego, wyciskamy na pergamin ptysie o średnicy 4-6 cm (w dość dużych odstępach). Na każdym ptysiu układamy krążek kruszonki. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st., pieczemy 45 minut.

Rada:

Upieczone ptysie najpierw studzimy, a potem nadziewamy. Możemy je przekroić na pół lub odciąć wierzchy (używając bardzo ostrego noża) i napełnić środki; możemy też przekłuć z boku czubkiem noża i przez otwór wcisnąć farsz do środka za pomocą rękawa cukierniczego. Do nadziewania najlepsza jest bita śmietana i plasterki świeżych owoców. Ale ptysie znakomicie smakują także z sorbetami owocowymi.