Bakłażany z Jaffo

2 bakłażany
szczypta soli i kilka łyżeczek oleju
6 ziaren ziela angielskiego
5 goździków
2 cm laski cynamonu
pół cebuli
łyżka oliwy
łyżeczka nasion kuminu
pół łyżeczki ziaren kolendry
190 g ryżu
500 ml wody
4 daktyle
spora szczypta soli i czarnego pieprzu

Do podania: tahina, jeżyny, mięta

Piekarnik rozgrzewamy do 220 st. Bakłażany rozcinamy, solimy, nacieramy olejem i wkładamy do gorącego piekarnika. Pieczemy 25-30 minut, aż będą miękkie i rumiane. Na farsz ziele angielskie, goździki i cynamon mielemy w młynku, cebulę kroimy w kostkę. Na dnie patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy pokrojoną cebulę, kumin, kolendrę oraz ryż. Wszystko bardzo dokładnie mieszamy, dodajemy zmielone przyprawy i smażymy 3 minuty. Dodajemy wodę, posiekane daktyle i przykrywamy patelnię pokrywką. Gotujemy ryż, aż wchłonie całą wodę i będzie miękki, czyli około 15 minut. Upieczone bakłażany wyjmujemy z piekarnika (nie wyłączamy go). Delikatnie wyjmujemy z każdego trochę miąższu, miąższ siekamy i dodajemy do ugotowanego ryżu. Wszystko porządnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Wydrążone bakłażany porządnie solimy, wkładamy do środka farsz i ponownie wkładamy do piekarnika. Zapiekamy 15-20 minut. Oblewamy tahiną, posypujemy świeżymi jeżynami i miętą, podajemy.

Rady:

* Przed pierwszym pieczeniem bakłażany trzeba porządnie osolić - w przeciwnym razie oberżynowa gąbka wyssie sól z aromatycznego farszu i całe danie będzie mdłe. Spora szczypta na każdą połówkę bakłażana to podstawa!

* Im dłużej będziecie piec bakłażany za pierwszym razem, tym będą smaczniejsze.
To właśnie pierwsze pieczenie sprawia, że są soczyste i rozpływają się w ustach.

* Wyjmijcie z bakłażanów jedynie odrobinę miąższu, pozostawiając jak najwięcej w upieczonym warzywie - w przeciwnym razie otrzymacie zbite gołąbki owinięte w twardą bakłażanową skórkę.

Czytaj również: 10 pomysłów na bakłażana

Tort czekoladowy z musem z awokado

Tort czekoladowy z musem z awokadoTort czekoladowy z musem z awokado fot. Marta Dymek

Ciasto:

250 ml mleka sojowego
2,5 łyżki octu jabłkowego
230 g mąki pszennej
35 g kakao
pół łyżeczki soli morskiej
łyżeczka proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody
125 ml oleju
50 g gorzkiej czekolady
65 g cukru trzcinowego
pół banana
łyżeczka ekstraktu waniliowego

Krem:

2 dojrzałe awokado
4-5 łyżek kakao
4-5 łyżek syropu z agawy lub klonowego
2 łyżki mleka roślinnego
1/4 łyżeczki soli morskiej
1/8 łyżeczki chilli

Poncz:

2 łyżki whiskey
2 łyżki kawy lub kawy zbożowej

Oraz:

dżem z jeżyn lub malin
garść świeżych jeżyn

Piekarnik rozgrzewamy do 175 st. W szklance mieszamy mleko sojowe z octem i odstawiamy na co najmniej 5 minut. W dużej misce mieszamy mąkę, kakao, sól, proszek do pieczenia oraz sodę. W garnku rozpuszczamy olej z gorzką czekoladą, następnie dodajemy cukier, pokrojony banan, ekstrakt waniliowy oraz ścięte mleko sojowe. Całą masę bardzo porządnie blendujemy, aż uzyskamy gładką, puszystą emulsję. Emulsję wlewamy do sypkich składników krótko mieszamy. Ciasto wlewamy do natłuszczonej tortownicy i pieczemy 25-30 minut. Wyjmujemy i studzimy. Składniki kremu wkładamy do blendera i miksujemy na gładki mus, a składniki ponczu mieszamy w małej miseczce. Przestudzone ciasto kroimy na pół, każdą połówkę nasączamy ponczem, a następnie smarujemy dżemem. Na dolnej części ciasta rozsmarowujemy grubą warstwę musu czekoladowego, przykrywamy i smarujemy pozostałym musem.
Dekorujemy świeżymi owocami, schładzamy i podajemy.

Rady:

* Ocet można zastąpić sokiem z cytryny lub octem balsamicznym - kwaśny dodatek sprawia, że ciasto wspaniale wyrasta i jest puszyste.

* Alkohol w ponczu można zastąpić wodą lub nasączyć ciasto jedynie kawą.

* To bardzo ważne, by wszystkie płynne składniki jak najlepiej ubić, a potem ciasto mieszać kilkanaście sekund. Dzięki temu, że jest krótko mieszane, staje się puszyste, sprężyste i miękkie.

* Jeśli mus z awokado po zmiksowaniu będzie zbyt gorzki, dodajcie większą szczyptę soli i chilli - wydobędą smak czekolady i złagodzą goryczkę.