Dostępne na naszym rynku owoce morza są przeważnie zamrożone. I o ile większość z nich kiepsko znosi mrożenie, o tyle na ośmiornicę ma ono dobry wpływ. Bo dzięki temu jej mięso kruszeje. Ponadto mrożona ośmiornica jest już wypatroszona, oczyszczona i ma odciętą głowę. Jedyne, co musimy zrobić, to usunąć aparat gębowy.

Jak ugotować ośmiornicę? Porady nie tylko dla początkujących

Ośmiornicę rozmrażamy w temperaturze pokojowej. Nie kroimy na kawałki, chyba że jest wyjątkowo duża (powyżej kilograma). W trakcie przygotowania i tak puści dużo soku, który z pokrojonych kawałków wyciekłby zupełnie.

Im mniejsza ośmiornica, tym jej mięso jest delikatniejsze. Ugotowana ośmiornica jest miękka i pulchna. Gdy ostygnie, jej mięso nabiera sprężystości. Wtedy możemy przygotować z niego carpaccio.

Bulionu po ugotowaniu ośmiornicy nie wylewamy - znajduje się w nim dużo soków, jest niezwykle esencjonalny i aromatyczny. Możemy na nim ugotować zupę, sos lub risotto. Gdy bulion ostygnie, stanie się galaretowaty (podobnie jak wywar z drobiowych skrzydełek).

Jak ugotować ośmiornicę? Przepis krok po kroku

Krok 1. Z ośmiornicy usuwamy aparat gębowy, który znajduje się na środku worka trzewiowego. Chwytamy go od spodu i dobrze wyciskamy - wyjdzie bez problemu (będzie miał formę czarnej kulki z wypustkami).

Krok 2. Ośmiornicę wkładamy na minutę do wrzącej wody. W czasie sparzania jej macki się zwiną. Następnie wyjmujemy ją i przekładamy na chwilę do wody z lodem. Osączamy na papierowym ręczniku.

Krok 3. Drobno kroimy marchewkę, czosnek, cebulę i seler naciowy. Wrzucamy do rondla z zimną wodą. Dodajemy gałązkę świeżego tymianku i niewielką ilość octu. Zagotowujemy.

Krok 4. Do wrzątku wkładamy ośmiornicę, gotujemy na niedużym ogniu do miękkości (około 40 minut na każdy kilogram). Na powstałym bulionie możemy ugotować np. zupę.

Krok 5. Ośmiornicę osączamy, lekko chłodzimy i kroimy na kawałki. Malutkie ośmiornice możemy podać w całości.

Krok 6. Gotowana ośmiornica z purée z pora, konfitowanym czosnkiem, wędzonym jogurtem i pudrem z oliwy (potrawa na głównym zdjęciu artykułu).

Idealnym dodatkiem do gotowanej ośmiornicy jest konfitowany czosnek: piekarnik rozgrzewamy do 120 st. Do takiej samej temperatury rozgrzewamy w garnku olej i wkładamy do niego obrane ząbki czosnku. Garnek wstawiamy do piekarnika. Pieczemy około 30 minut, aż czosnek będzie miękki.