Keczup z truskawek i pikantne cukinie - letnie nasycenie od Marty Dymek

Marta Dymek
06.07.2018 09:33
A A A
Cukinie po neapolitańsku

Cukinie po neapolitańsku (fot. Marta Dymek)

Mocne kolory, intensywne smaki - lato to czas warzyw i owoców. A Marta wyciska z nich wszystko, co najlepsze. Dołączysz?

4 duże cukinie
250 g messicani, orecchiettte
lub innego drobnego
makaronu
sól
pół szklanki czarnych oliwek
ząbek czosnku
1/4 papryczki chilli
oliwa
łyżka kaparów
puszka krojonych pomidorów
sól i czarny pieprz
do podania: oliwa, świeża bazylia,
świeżo mielony pieprz oraz dowolnie płatki drożdżowe

Piekarnik rozgrzewamy do 220 st. Cukinie kroimy na pół, wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy 15 minut. Następnie wyjmujemy i studzimy. Piekarnika nie wyłączamy. W dużym garnku zagotowujemy osoloną wodę na makaron, dodajemy makaron i gotujemy al dente. Oliwki kroimy w paski, czosnek oraz papryczkę chilli siekamy, a z upieczonych cukinii łyżką wyjmujemy miąższ (nie wyrzucamy).  Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy czosnek oraz chilli, smażymy kilka sekund, po czym dodajemy oliwki i kapary. Smażymy 3 minuty, następnie dodajemy pomidory, miąższ z cukinii oraz sporą szczyptę soli i małą szczyptę pieprzu. Gotujemy 5-8 minut. W tym czasie makaron odcedzamy i dodajemy do sosu. Mieszamy i przekładamy do wydrążonych cukinii. Z powrotem wkładamy je do piekarnika na 15-18 minut, podajemy skropione oliwą, posypane bazylią oraz pieprzem. Im cukinie większe, tym lepsze do faszerowania - zmieści się w nich więcej nadzienia i łatwiej będzie je zapiekać. Tym samym farszem można nadziać kabaczki, bakłażany lub małe dynie. Ugotowanego makaronu nie trzeba przelewać zimną wodą ani oliwą - oblanie zimną wodą sprawi, że znacznie gorzej będzie wchłaniał sos, a oliwa uniemożliwi przyleganie sosu do klusek. Dlatego warto makaron ugotować naprawdę al dente, odcedzić i tak przygotowany od razu dodać do sosu. Poczujecie różnicę!

Rada: Płatki drożdżowe to przyprawa, która ma serowy aromat - można ją kupić przez internet, na przykład w sklepach ze zdrową żywnością. Jeśli nie macie płatków drożdżowych, możecie gotowe cukinie posypać drobno pokrojonymi suszonymi pomidorami.

Keczup truskawkowyKeczup truskawkowy fot. Marta Dymek

Keczup truskawkowy

czerwona cebula
łodyga selera naciowego
1/4 papryczki chilli
olej
pół laski cynamonu
pół gwiazdki anyżu
4 goździki
200 g truskawek
puszka krojonych pomidorów
łyżka koncentratu pomidorowego
łyżka cukru trzcinowego
łyżka octu balsamicznego
łyżeczka sosu sojowego
sól i czarny pieprz

Cebulę kroimy w półtalarki, seler w plasterki, papryczkę chilli siekamy. W szerokim garnku albo rondlu rozgrzewamy olej, dodajemy pokrojone warzywa oraz wszystkie przyprawy i podsmażamy na minimalnym ogniu 8-10 minut do momentu, aż cebula będzie przezroczysta i miękka. Wtedy wyjmujemy przyprawy i wyrzucamy. Truskawki kroimy, dodajemy razem z pozostałymi składnikami do rondla i gotujemy 20-30 minut, aż keczup się zredukuje i większość soku odparuje. Na koniec blendujemy, chłodzimy i przelewamy do słoika. Przechowujemy w lodówce lub wekujemy. Dobrze smakuje z burgerami, szaszłykami z grilla lub na kanapkach. Jeśli chcecie, żeby keczup był naprawdę gładki i lśniący, możecie przetrzeć go przez sitko o drobnych oczkach.

Rada: Zamiast pomidorów z puszki można użyć 1,5 kg świeżych, obranych ze skórki pomidorów bez pestek. Doskonale smakuje przyrządzony z pomidorów malinowych, również połączonych z pomidorami lima.

Cukinia faszerowana kaszą jaglaną

PYTANIE Jakie są twoje ulubione letnie warzywa?

  • cukinia
  • pomidor
  • papryka
  • bób
  • fasolka
  • ziemniaki
  • kalafior
Zobacz także
  • Pizza z cukinią i rukolą Tania kuchnia sezonowa. Przepisy z cukinią
  • Bakłażan marynowany 10 pomysłów na bakłażana. Wskazówki dla zagubionych w kuchni
  • Sałatka z kurek lub innych grzybów 15 dań z cukinią do ugotowania w tym tygodniu
Skomentuj:
Zaloguj się

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX

NAJCZĘŚCIEJ CZYTANE