Jak zrobić kwas chlebowy?

natkon
01.06.2016 13:02
A A A
W kwasie chlebowym znajdziemy sporo cennych dla zdrowia bakterii probiotycznych.

W kwasie chlebowym znajdziemy sporo cennych dla zdrowia bakterii probiotycznych. (istock)

Kwas chlebowy to rewelacyjny sposób na ugaszenie pragnienia. Oprócz tego jest bardzo zdrowy - to źródło witaminy B1 i E. Dowiedz się, jak samodzielnie zrobić kwas chlebowy w domu.

Kwas chlebowy – napój dalekich przodków

Mimo że kwas chlebowy nie cieszy się u nas jeszcze taką popularnością jak na wschodzie Europy, coraz częściej widzimy go na półkach sklepowych. Wygląda na to, że powoli wraca moda na jeden z najpopularniejszych trunków z czasów średniowieczna. I nie powinno to nikogo dziwić – kwas jest zdrowy i wartościowy, dlatego stanowi dobrą alternatywę dla sztucznych napojów gazowanych.

Dla wielu osób może wydać się to zaskakujące, ale napój ma bardzo długą historię. Prawdopodobnie stworzyli go w X wieku Słowianie. W średniowieczu był bardzo popularny w całej Europie. Jednak tradycja ta zaczęła zanikać wraz z początkiem przemysłowej produkcji chleba. Rzadko piekło się go w domu, więc nie wytwarzano także kwasu.

Sposób na ugaszenie pragnienia i orzeźwienie

To rewelacyjny sposób na ugaszenie pragnienia. Jest bardzo zdrowy – to źródło witaminy B1 i E. Oprócz tego ułatwia trawienie i pomaga złagodzić objawy kaca. Czasami bywa wykorzystywany jako składnik potraw kulinarnych.

Obecnie napój cieszy się ogromną popularnością na wschodzie. W Rosji i na Ukrainie bywa sprzedawany z beczki na ulicach. U nas tego typu tradycję póki co trudno sobie wyobrazić. Dlatego musimy zadowolić się tym ze sklepu lub skusić się na przyrządzenie go samodzielnie w domu.

Jak zrobić kwas chlebowy - poznaj sprawdzony przepis

Podstawowe składniki napoju to suchy chleb razowy, drożdże, cukier, woda i rodzynki. Powstaje jednak wiele różnych receptur, możemy więc spotkać się z wykorzystywaniem także innych produktów.

Napój nie jest trudny w przygotowaniu, ale musimy pamiętać o kilku ważnych elementach:

  • Kwas powinien być umieszczony w glinianym lub szklanym naczyniu. Inaczej straci swoje właściwości;
  • nie może być przechowywany w zbyt wysokiej temperaturze;
  • nie powinniśmy także przechowywać go zbyt długo. To grozi wybuchem butelki!

 

Chcesz przygotować napój w domu? Tutaj znajdziesz sprawdzony przepis na doskonały kwas chlebowy.

 

Zobacz także:

Podpiwek z soku brzozowego

Seler kwas chlebowy opieńka

 

Zobacz także
Skomentuj:
Zaloguj się

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX

NAJCZĘŚCIEJ CZYTANE