Drzewo karobowe występuje też pod nazwą świętojańskie, ceratonia (ceratonia silica) lub szarańczyn strąkowy. Za każdym razem chodzi o to samo rozłożyste, potężne drzewo, na którym rosną strączki (długości 15-20 cm). Początkowo zielone, ciemnieją w czasie dojrzewania. Na jednym drzewie może być od 300 do 800 kg strączków w roku. Szarańczyny spotkamy w regionie Morza Śródziemnego, w Azji Mniejszej, Indiach i Kalifornii. Niektóre okazy mogą mieć nawet pięćset lat.

Drzewo karoboweDrzewo karobowe fot. iStock

Proszek karobowy wyglądem i smakiem przypomina kakao, dlatego można go stosować jako jego zamiennik.

W przepisie zastępujemy kakao taką samą ilością proszku karobowego. Do tego karob, w przeciwieństwie do kakao, ma naturalnie słodki smak, więc zmniejszamy podaną w recepturze ilość cukru (o jedną czwartą, nawet o połowę - w zależności od upodobań).

Karob staje się modny, bo jest bardzo zdrowy. Przewyższa kakao różnorodnością składników odżywczych; nie alergizuje (co akurat ucieszy wszystkich uczulonych na czekoladę). Proszek karobowy jest w stu procentach naturalny - to prawdziwa kopalnia witamin, minerałów, białka i błonnika. Wspomaga naturalną odporność organizmu. Zalet ma dużo więcej, a wciąż odkrywane są nowe. Na jego korzyść przemawia też fakt, że jest dużo mniej kaloryczny niż kakao oraz że nie zawiera substancji stymulujących (typu kofeina i teobromina). To produkt z gamy superżywność.

Na naszym rynku można kupić karob w postaci proszku oraz melasy (czyli aromatycznego syropu o karmelowym posmaku). Obydwie formy oferują sklepy ze zdrową żywnością. Dostępne są także gotowe produkty (batony, ciastka, cukierki), które wyglądają jak czekoladowe, ale w swoim składzie mają wyłącznie karob.

Co zrobić z proszkiem karobowym, gdy już go kupicie? Ciasta, ciasteczka, napoje, desery, polewy, budynie, lody...
Tam gdzie używa się kakao, można też użyć karobu. A oto przepis na budyń:

750 ml mleka sojowego wymieszajcie z 3 łyżkami karobu i podgrzejcie. Następnie rozróbcie 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej z niewielką ilością wody. Dodajcie do mleka, chwilę gotujcie, mieszając. Budyń można dodatkowo polać karobową melasą.

Mus z mączki świętojańskiejMus z mączki świętojańskiej iStock

Trufle karobowe: posiekajcie 2 garści suszonych fig. Posypcie 4 łyżkami wiórków kokosowych, dodajcie 2 łyżeczki oleju kokosowego, łyżkę proszku karobowego, łyżkę wody lub nieco więcej. Dobrze wymieszajcie. Z masy uformujcie kuleczki i obtoczcie w wiórkach kokosowych. Włóżcie do lodówki do schłodzenia.

Brownie: 250 g naturalnego jogurtu ubijcie z 30 ml oliwy i 20 ml oleju orzechowego. Mieszając, dodajcie
po kolei: 100 g cukru trzcinowego,
100 g mąki, 3 łyżki karobu, łyżkę zmielonych migdałów, szczyptę soli
i 10 g proszku do pieczenia. Wyróbcie. Posiekajcie 80 g gorzkiej czekolady i 80 g orzechów laskowych, wsypcie do ciasta. Pieczcie 20 minut w 180oC.

Z melasą karobową świetnie smakuje kurczak: 3 łyżki melasy karobowej wymieszajcie ze szczyptą słodkiej i ostrej papryki, dodajcie po szczypcie soli, pieprzu, tymianku i 4 łyżeczki oleju. Mieszanką natrzyjcie 2 filety z piersi kurczaka. Wstawcie na dobę do lodówki. Mięso usmażcie na patelni grillowej.

W Libanie melasę karobową miesza się z pastą tahini i zjada z chlebem. To niezwykle pożywna przekąska. Na Cyprze zaś popularne są karobowe słodycze; produkują tam też wspaniałą melasę.