Karob - zdrowszy niż kakao i nie musisz dodawać cukru

Honorata Piwowarska
27.04.2016 16:18
A A A
Krem z proszku karobowego

Krem z proszku karobowego (fot. iStock)

Karob - jest proszkiem powstałym ze zmielenia owoców drzewa karobowego, nazywany jest również mączką świętojańską. Ostatnio stał się popularny jako zdrowszy zamiennik kakao.

Drzewo karobowe występuje też pod nazwą świętojańskie, ceratonia (ceratonia silica) lub szarańczyn strąkowy. Za każdym razem chodzi o to samo rozłożyste, potężne drzewo, na którym rosną strączki (długości 15-20 cm). Początkowo zielone, ciemnieją w czasie dojrzewania. Na jednym drzewie może być od 300 do 800 kg strączków w roku. Szarańczyny spotkamy w regionie Morza Śródziemnego, w Azji Mniejszej, Indiach i Kalifornii. Niektóre okazy mogą mieć nawet pięćset lat.

Drzewo karoboweDrzewo karobowe fot. iStock

Proszek karobowy wyglądem i smakiem przypomina kakao, dlatego można go stosować jako jego zamiennik.

W przepisie zastępujemy kakao taką samą ilością proszku karobowego. Do tego karob, w przeciwieństwie do kakao, ma naturalnie słodki smak, więc zmniejszamy podaną w recepturze ilość cukru (o jedną czwartą, nawet o połowę - w zależności od upodobań).

Karob staje się modny, bo jest bardzo zdrowy. Przewyższa kakao różnorodnością składników odżywczych; nie alergizuje (co akurat ucieszy wszystkich uczulonych na czekoladę). Proszek karobowy jest w stu procentach naturalny - to prawdziwa kopalnia witamin, minerałów, białka i błonnika. Wspomaga naturalną odporność organizmu. Zalet ma dużo więcej, a wciąż odkrywane są nowe. Na jego korzyść przemawia też fakt, że jest dużo mniej kaloryczny niż kakao oraz że nie zawiera substancji stymulujących (typu kofeina i teobromina). To produkt z gamy superżywność.

Na naszym rynku można kupić karob w postaci proszku oraz melasy (czyli aromatycznego syropu o karmelowym posmaku). Obydwie formy oferują sklepy ze zdrową żywnością. Dostępne są także gotowe produkty (batony, ciastka, cukierki), które wyglądają jak czekoladowe, ale w swoim składzie mają wyłącznie karob.

Co zrobić z proszkiem karobowym, gdy już go kupicie? Ciasta, ciasteczka, napoje, desery, polewy, budynie, lody...
Tam gdzie używa się kakao, można też użyć karobu. A oto przepis na budyń:

750 ml mleka sojowego wymieszajcie z 3 łyżkami karobu i podgrzejcie. Następnie rozróbcie 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej z niewielką ilością wody. Dodajcie do mleka, chwilę gotujcie, mieszając. Budyń można dodatkowo polać karobową melasą.

Mus z mączki świętojańskiejMus z mączki świętojańskiej iStock

Trufle karobowe: posiekajcie 2 garści suszonych fig. Posypcie 4 łyżkami wiórków kokosowych, dodajcie 2 łyżeczki oleju kokosowego, łyżkę proszku karobowego, łyżkę wody lub nieco więcej. Dobrze wymieszajcie. Z masy uformujcie kuleczki i obtoczcie w wiórkach kokosowych. Włóżcie do lodówki do schłodzenia.

Brownie: 250 g naturalnego jogurtu ubijcie z 30 ml oliwy i 20 ml oleju orzechowego. Mieszając, dodajcie
po kolei: 100 g cukru trzcinowego,
100 g mąki, 3 łyżki karobu, łyżkę zmielonych migdałów, szczyptę soli
i 10 g proszku do pieczenia. Wyróbcie. Posiekajcie 80 g gorzkiej czekolady i 80 g orzechów laskowych, wsypcie do ciasta. Pieczcie 20 minut w 180oC.

Z melasą karobową świetnie smakuje kurczak: 3 łyżki melasy karobowej wymieszajcie ze szczyptą słodkiej i ostrej papryki, dodajcie po szczypcie soli, pieprzu, tymianku i 4 łyżeczki oleju. Mieszanką natrzyjcie 2 filety z piersi kurczaka. Wstawcie na dobę do lodówki. Mięso usmażcie na patelni grillowej.

W Libanie melasę karobową miesza się z pastą tahini i zjada z chlebem. To niezwykle pożywna przekąska. Na Cyprze zaś popularne są karobowe słodycze; produkują tam też wspaniałą melasę.

 

Komentarze (1)
Zaloguj się
  • avatar

    dzioucha_z_lasu

    Oceniono 4 razy 4

    Kakao przypomina bardzo odlegle. Najbardziej - w smaku i teksturze przypomina sproszkowaną tekturę

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX