Mama na roślinach, wyd. Buchman, autorka Asja MichnickaMama na roślinach, wyd. Buchman, autorka Asja Michnicka mat. prasowy

To bardzo osobista, a zarazem bardzo praktyczna książka. Powinna trafić do biblioteki każdej mamy, także przyszłej.

Autorka Mamy na roślinach (wyd. Buchman, 44,99 zł) Asja Michnicka, którą widzimy w różnych sytuacjach, zawsze z dzieckiem u boku, w chuście, karmiącą, pokazującą mu świat, przyznaje, że książkę pisała, wykradając wolne chwile podczas snu malucha, przekładając – powinnam napisać, że na papier, ale raczej do smartfona – najpierw wszystkie swoje obawy, potem doświadczenia mamy.

Z racji, że Asja od lat jest wegetarianką, a teraz już weganką, książka zawiera takie właśnie przepisy. Ale najpierw autorka rozwiewa obawy przyszłych mam przed kontynuowaniem takiej diety w ciąży. Powołuje się na stanowiska największych światowych organizacji dietetycznych, które od lat popierają stosowanie diet wegetariańskich u kobiet w ciąży i mam karmiących piersią, co więcej – niczego przeciw nie ma także nasz Instytut Żywności i Żywienia.

Michnicka podsuwa więc masę przepisów na smaczne i sycące roślinne posiłki, które zapewniają niezbędne i wartościowe składniki odżywcze. Podpowiada, jakie produkty pełne są białka, w czym znajdziemy żelazo, wapń, cynk, a w czym witaminy. Co z czym łączyć, a jakich zestawień lepiej się wystrzegać. Radzi też, że trzeba jeść jak najwięcej produktów nieprzetworzonych i sezonowych, choć awokado i gorzka czekolada jeszcze nikomu nie zaszkodziły, a na pewno nie kobiecie w ciąży, która ma na nie ochotę.