Złota Łyżka. 1000 najlepszych przepisów kuchni Włoskiej (wyd. Jedność), autor Giovanni BallariniZłota Łyżka. 1000 najlepszych przepisów kuchni Włoskiej (wyd. Jedność), autor Giovanni Ballarini mat. prasowy

Tę pozycję kulinarną Złota Łyżka. 1000 najlepszych przepisów kuchni włoskiej (wyd. Jedność, 69 zł) trzeba czytać zawsze przed wybraniem się na zakupy, zwłaszcza delikatesowe.

Spokojnie, nie namawiam nikogo do uczenia się na pamięć przepisów. Co innego z wiadomościami o produktach będących filarami nie tylko włoskiej kuchni opisanych na końcu książki. Znajdziemy tam opracowanie dotyczące oliwy extra vergine. Autor Giovanni Ballarini zdradza tajniki jej produkcji, podpowiada, jak czytać etykiety, co wybierać. Radzi, do jakich potraw najlepiej ją wykorzystać. Podobnie opisuje ocet balsamiczny, masło, makarony, ryż, mięso, wędliny, sery.

Tu znów cytat:

Parmigiano Reggiano dojrzewający ponad 18 miesięcy, oznakowany stemplem koloru fioletowo-czerwonego, ma harmonijny i delikatny smak: woń mleka, nuty roślinne, jak trawa, gotowane warzywa, a czasami kwiaty i owoce. Pokrojony w kostkę idealnie pasuje jako przekąska z białymi winami wytrawnymi z zielonymi gruszkami i jabłkami (...).

Mamy też zasady przechowywania żywności, nakrywania stołu – dla mnie jak zwykle przydatne zasady dobierania kieliszków do rodzajów wina, a na koniec zachowanie przy stole – bardzo konwencjonalne. No i przepisy. Oprócz 1000 przepisów włoskiej kuchni są też te ze świata, bo człowiek, który jest pasjonatem kuchni, przejawia też zainteresowanie poznawaniem nowych smaków.
Książka w księgarniach od 15 maja.

Złota Łyżka. 1000 najlepszych przepisów kuchni Włoskiej (wyd. Jedność), autor Giovanni BallariniZłota Łyżka. 1000 najlepszych przepisów kuchni Włoskiej (wyd. Jedność), autor Giovanni Ballarini mat. prasowy