Książka kucharska Kultury smaków (wyd. Sonia Draga, 49,90 zł) to lektura, której autorka Leyla Mushabeck zabiera nas w podróż po kulinarnej Ameryce.

Kultury smaków (wyd. Sonia Draga), autorka Leyla MoushabeckKultury smaków (wyd. Sonia Draga), autorka Leyla Moushabeck mat. prasowy

Mamy tu zebrane przepisy z całego świata polecane przez ludzi, którzy osiedlili się w Stanach i przyczynili się do stworzenia amerykańskiej kultury jedzenia. Proponują wszystko – od przystawek przez zupy i sałatki po desery. W sumie 200 stron pięknie wydanych receptur na znane i zupełnie nowe potrawy przygotowane przez najlepszych szefów kuchni wywodzących się z Meksyku, Pakistanu, Grecji, Jamajki, Senegalu itd. Leyla ich nam przedstawia – informując o pochodzeniu i przebiegu kariery. Jedne notki są mniej, inne bardziej obszerne i osobiste. Ona sama pochodzi z palestyńsko-brytyjskiej rodziny, ma męża Kolumbijczyka i w tym bogactwie potraw z całego świata porusza się z dużą swobodą. Opis każdego dania zajmuje dwie strony, przy czym na jednej mamy informacje o jego pochodzeniu, sposobie przygotowania oraz składnikach, drugą zajmuje zdjęcie, zaiste bardzo apetyczne. Każdy przepis opatrzony jest zdjęciem i notką kucharza. Możemy odnieść wrażenie, że to on sam poleca danie i bierze za przepis odpowiedzialność. Bo też tak właśnie było. Jak czytamy we wstępie – kucharze stworzyli te przepisy, czerpiąc z własnych wspomnień z dzieciństwa, życiowych doświadczeń i relacji z nową ojczyzną. Część dań przygotowywana jest tylko od święta zgodnie z tradycją żydowską, chrześcijańską i islamską, większość na co dzień. Wszystkie ciekawe.