Suszone żółtko warto dodawać do delikatnych zup kremów. Pasuje też do różnego rodzaju risotto albo do makaronu z dodatkiem takich warzyw jak szparagi, bób, zielony lub cukrowy groszek. Możemy nim posypywać pizzę, pieczoną kukurydzę z masłem, duszone grzyby, sałatki lub potrawy z ryb i owoców morza.

Przepis na suszone żółtka

Dla 2 osób
Przygotowanie: 5 minut
Oczekiwanie: 7 dni
Suszenie żółtek: 5-6 godzin

Suszone żółtka - składniki:

6 żółtek
500 g soli
Sałatka z bobu:
1/2 pęczka natki pietruszki
1/2 pęczka koperku
garść listków mięty
2 garście rzeżuchy
cytryna lub gorzka pomarańcza sycylijska
1/2 łyżeczki pieprzu
oliwa extra virgin
600 g bobu (waga bez skórki, może być mrożony)
2 suszone żółtka

Suszone żółtka - jak zrobić:

Na suszone żółtka lekko zmieloną gruboziarnistą sól (ok. 350 g) przekładamy do płaskiego naczynia. Zachowując po 2-3 centymetry odstępu, robimy w naczyniu 6 wgłębień, w których umieścimy żółtka. Myjemy jajka pod bieżącą wodą i suszymy je. Żółtka oddzielamy od białek. Delikatnie układamy żółtka w przygotowanych wcześniej wgłębieniach w soli, po czym przysypujemy pozostałą solą (ok. 150 g) tak, by jak najbardziej przykryć je od góry. Naczynie z żółtkami przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na 7 dni. Po tym czasie oczyszczamy żółtka z soli: napełniamy miskę zimną wodą i delikatnie płuczemy żółtka (pojedynczo). Układamy żółtka na tacy dehydratora lub w piekarniku. Suszymy w temp. 60 st. 5-6 godzin (możemy je przechowywać w niezbyt szczelnym pojemniku w temperaturze
pokojowej przez co najmniej 1-2 miesiące).
Przepis Szymona Kubickiego