Aby przyrządzany przez nas kawałek drobiu uzyskał właściwe wysmażenie, musi zostać wstępnie przygotowany. Najpierw go oczyszczamy, a następnie zostawiamy go na godzinę w temperaturze pokojowej, czyli postępujemy tak jak ze stekami – mięso musi się nagrzać przed smażeniem, bo inaczej z wierzchu się spali i wysuszy, a w środku będzie zimne i niedosmażone.
Sama technika smażenia piersi jest już jednak inna niż przy stekach (gdzie patelnia musi być wrząca). Zaczynamy smażyć na  lekko rozgrzanej patelni (ma być ona ciepła, nie gorąca!). Dzięki temu podgrzewany na niej tłuszcz spod skóry będzie miał czas się wytopić. Jeśli wrzucilibyśmy ją na bardzo rozgrzaną patelnię, tłusta skóra zamknęłaby się z wierzchu i nie oddałaby większości tłuszczu. Po czym rozgrzewamy patelnię mocniej.
Usmażona pierś musi odpocząć, by soki, które w niej wirują, się ustabilizowały, a mięso rozprężyło. Inaczej z przekrojonej od razu kaczki wypłynie wszystko, co najsmaczniejsze, i drób zrobi się suchy.
Tak przygotowaną kaczkę możemy podawać z ulubionymi dodatkami. Ja wybieram moją wersję wyrazistego sosu chimichurri: pęczek natki pietruszki, pół pęczka kolendry pół pęczka bazylii siekamy, dodajemy drobno pokrojone pół strączka chili, szalotkę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszamy ze 125 ml oliwy, sokiem wyciśniętym z limonki, łyżką octu winnego oraz skórką otartą z limonki.

1.1. Karolina Rutkowska

1, Oczyszczamy kaczkę: odkrawamy mały filecik mięsa u spodu piersi oraz nadmiar skóry. Wyrywamy też resztki piór.

2.2. Karolina Rutkowska

2. Nacinamy pierś od strony skóry w kratkę lub w paski. Ważne, abyśmy przecięli samą skórę, a nie mięso. Odkładamy na godzinę w temperaturze pokojowej.

3.3. Karolina Rutkowska

3. Kaczkę kładziemy na delikatnie rozgrzaną patelnię (ciepłą, nie gorącą). Po czym rozgrzewamy patelnię mocniej i smażymy 7-8 minut. Możemy polewać ją wytapiającym się tłuszczem. 

4.4. Karolina Rutkowska

4. Zlewamy z patelni do miseczki wytopiony z kaczej skórki tłuszcz i obracamy pierś na drugą stronę. Smażymy mięso kolejne 7-8 minut.

5.5. Karolina Rutkowska

5.Usmażoną pierś przekładamy na deskę, by odpoczęła 4-5 minut w temperaturze pokojowej. To sprawi, że mięso pozostanie soczyste. Następnie kroimy je na porcje.