Na 12 przygotowanie
Przygotowanie: 50 minut

Sernik cynamonowy na spodzie z mazurków - składniki:

200 g pokruszonych resztek mazurków na kruchym cieście
90 g roztopionego masła plus do wysmarowania formy
350 g twarogu sernikowego
150 g ricotty
łyżeczka cynamonu
2 jajka
100 g cukru
Polewa:
80 g krówek
2 łyżki masła
garść orzechów, np. pekan

Sernik cynamonowy na spodzie z mazurków - jak zrobić:

Mazurki siekamy, przekładamy do torebki foliowej i kruszymy za pomocą wałka. Masło topimy w rondelku, mieszamy z pokruszonymi mazurkami. Masę równomiernie rozprowadzamy po dnie natłuszczonej masłem tortownicy (20 cm). Twaróg ucieramy na gładką masę z ricottą i cynamonem. Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy do twarogu. Białka ubijamy na sztywno, a następnie dodajemy partiami do masy twarogowej. Masę wylewamy na spód ciasta i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. 20 minut lub do czasu, aż sernik się zestali. Ciasto wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do ostygnięcia.
Na polewę krówki wraz z masłem roztapiamy w rondelku, cały czas mieszając. Powstałym kajmakiem polewamy fantazyjnie ciasto. Orzechy, np. pekan, chwilę prażymy na suchej patelni. Część grubo siekamy i dekorujemy wierzch sernika połówkami i kawałkami orzechów.