Na 12 porcji
Przygotowanie: 60 minut
Oczekiwanie: 12 godzin

Pascha pomarańczowo-waniliowa - składniki:

240 ml śmietany kremówki
laska wanilii
100 g rodzynek
kieliszek rumu
100 g orzechów laskowych
100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
1 kg tłustego twarogu
5 żółtek
200 g cukru
200 g masła
opakowanie cukru waniliowego
skórka otarta z pomarańczy
Do dekoracji:
owoce kandyzowane
bakalie

Pascha pomarańczowo-waniliowa - jak przygotować:

Śmietankę zagotowujemy z laską wanilii, przykrywamy i zostawiamy do ostudzenia. Rodzynki parzymy i moczymy w rumie. Orzechy laskowe obieramy - najlepiej to zrobić podgrzewając je na suchej patelni, przekładając do miski i jakiś czas mieszając - skórka powinna sama odejść, i siekamy. Skórkę pomarańczową drobno siekamy, twaróg mielemy i przecieramy przez gęste sito.
W misce ucieramy żółtka z cukrem. Wlewamy ostudzoną śmietanę (wcześniej wyjmujemy z niej wanilię), wymieszamy.
Wstawiamy miskę z masą żółtkowo-śmietanową do naczynia z gorącą wodą, mieszając podgrzewamy - ale nie gotujemy! - aż masa zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia, dodajemy masło, twaróg, cukier waniliowy, skórkę pomarańczową, rodzynki, orzechy i skórkę otartą z pomarańczy,mieszamy.
Masę wkładamy do miski, doniczki lub innej wysokiej formy wyłożonej gazą. Przykrywamy talerzykiem i obciążamy (np. słoikiem z wodą). Wstawiamy do lodówki na 12 godzin. Po wyjęciu dekorujemy bakaliami i owocami kandyzowanymi.