FILMOWE MENU (wydawnictwo Laurum, 54 zł) zawiera ponad 40 receptur na potrawy z kultowych scen kulinarnych. We wstępie Rea stawia tezę, że jedzenie w kinie i telewizji jest potężną formą reklamy podprogowej, a potrawy, które widzimy na ekranie, na zawsze zostają z nami. Ma rację, bo jak tu wymazać z pamięci kanapkę z pastrami, którą jadła Meg Ryan podczas udawania orgazmu w filmie „Kiedy Harry poznał Sally”?
Tak, tu znajdziecie na nią przepis i będziecie mogli popisać się, serwując ją znajomym. Są również receptury na burgera Big Kahuna z „Pulp Fiction”, trufle czekoladowe serwowane przez Juliette Binoche w „Czekoladzie”, szparagi, które wraz z talerzem lądują na ścianie podczas pełnej napięcia kolacji rodzinnej w „American Beauty”, przepiórki w sarkofagach z „Uczty Babette”, strudel wiedeński, którym delektuje się Christoph Waltz w „Bękartach wojny”, czy przepis na homara w maśle, z którym komicznie zmagali się Diane Keaton i Woody Allen w „Annie Hall”. Oczywiście selekcja jest subiektywna – każdy miłośnik filmu z pewnością dorzuciłby tu coś od siebie. Dzięki tej lekturze smakowita fikcja może się stać rzeczywistością.

FILMOWE MENU, Andrew Rea (wydawnictwo Laurum, 54 zł)