"Filmowe menu" - Andrew Rea

Monika Jankowska-Kapica
05.03.2019 05:18
A A A
'Filmowe menu' - Andrew Rea

'Filmowe menu' - Andrew Rea (materiały prasowe)

Na YouTubie od trzech lat święci triumfy kanał Binging with Babish (3 miliony subskrypcji i 300 milionów odsłon), na którym Andrew Rea odtwarza dania z ulubionych filmów. Teraz przyszedł czas na książkowy przewodnik kulinarny dla kinomaniaków.

FILMOWE MENU (wydawnictwo Laurum, 54 zł) zawiera ponad 40 receptur na potrawy z kultowych scen kulinarnych. We wstępie Rea stawia tezę, że jedzenie w kinie i telewizji jest potężną formą reklamy podprogowej, a potrawy, które widzimy na ekranie, na zawsze zostają z nami. Ma rację, bo jak tu wymazać z pamięci kanapkę z pastrami, którą jadła Meg Ryan podczas udawania orgazmu w filmie „Kiedy Harry poznał Sally”?
Tak, tu znajdziecie na nią przepis i będziecie mogli popisać się, serwując ją znajomym. Są również receptury na burgera Big Kahuna z „Pulp Fiction”, trufle czekoladowe serwowane przez Juliette Binoche w „Czekoladzie”, szparagi, które wraz z talerzem lądują na ścianie podczas pełnej napięcia kolacji rodzinnej w „American Beauty”, przepiórki w sarkofagach z „Uczty Babette”, strudel wiedeński, którym delektuje się Christoph Waltz w „Bękartach wojny”, czy przepis na homara w maśle, z którym komicznie zmagali się Diane Keaton i Woody Allen w „Annie Hall”. Oczywiście selekcja jest subiektywna – każdy miłośnik filmu z pewnością dorzuciłby tu coś od siebie. Dzięki tej lekturze smakowita fikcja może się stać rzeczywistością.

FILMOWE MENU, Andrew Rea (wydawnictwo Laurum, 54 zł)

NAJCZĘŚCIEJ CZYTANE