„Gotowanie dań roślinnych jest dla mnie jak odkrywanie nowych kultur i zakątków świata. To barwna podróż, która działa zbawiennie zarówno na zdrowie fizyczne, jak i na psychikę” – deklaruje Ina Rybarczyk i zaprasza ponownie do swej kuchni. Tym razem stawia na sezonowość, podpowiadając, jak wykorzystać warzywa i owoce, w które obfitują kolejne pory roku. Na każdy sezon proponuje trzy grupy potraw: na początek dnia, bardziej konkretne i coś na osłodę. Wśród wiosennych pomysłów znajdziemy m.in. kokosowy ryż jaśminowy z rabarbarem i lawendą oraz pizzę z komosy ryżowej z białymi szparagami. Latem możemy przyrządzić np. bataty z bobem, awokado i sosem sezamowym oraz blondie z fasoli z wiśniami, a jesienią – placki owsiane z gruszkami i chia oraz sałatkę z pieczoną dynią, kaszą gryczaną i ziołami. Zimą natomiast z pewnością skusicie się na kaszę jaglaną z mango i makiem, pastę kanapkową z batata i orzechów włoskich czy tartę chałwowo-czekoladową z ciecierzycy. Bonusem, a zarazem niespodzianką, są reprodukcje namalowanych przez autorkę barwnych abstrakcji. Są równie kolorowe jak jej kuchnia – ponad 120 przepisów skomponowanych z darów natury.

ŁOWCY SMAKÓW. CZTERY PORY ROKU (Dom Wydawniczy Rebis, 65 zł)