Przygotowanie posiłku na wynos nie jest tak skomplikowane, jak się wydaje. Ciekawe pomysły na to, co zapakować do pudełka, znajdziecie w książce LUNCHBOX NA KAŻDY DZIEŃ Malwiny Bareły (wydawnictwo Znak Horyzont, 44 zł). Autorka, na co dzień prowadząca bloga Filozofia Smaku, jest wyznawczynią zasady, że jedzenie powinno być atrakcyjne nie tylko dla żołądka, ale również dla oczu. Zgodnie z tą regułą w swej publikacji proponuje zestawy, które są i smaczne, i apetycznie wyglądają. Wiosną do pudełka pakuje np. makaron soba ze szparagami i kozim serem albo babeczki owsiane z makiem i truskawkami. Latem – cukinię z tuńczykiem i jajkiem lub pieczoną owsiankę z jeżynami i malinami. Jesienią – placki z dyni i kalafior z patelni z orzechami, a zimą – sałatkę ziemniaczaną z wędzonym pstrągiem. Oprócz przepisów w obszernej części teoretycznej znajdziecie porady, jak mądrze robić zakupy, przechowywać żywność, planować posiłki, w jaki sposób połączyć codzienne gotowanie z przygotowywaniem potraw do lunchboksu, co wziąć pod uwagę przy wybieraniu przepisów, jak układać pożywienie w pudełku i kreatywnie wykorzystywać resztki. Przydatne.

LUNCHBOX NA KAŻDY DZIEŃ Malwiny Bareły (wydawnictwo Znak Horyzont, 44 zł)