Autorka książki DIETA DASH W TEORII I ZASTOSOWANIU (wydawnictwo Medyk, 43 zł) Aleksandra Cichocka jest wieloletnim pracownikiem Instytutu Żywności i Żywienia. Zajmuje się opracowywaniem edukacyjnych materiałów dotyczących zasad żywienia, prowadzi też szkolenia dla lekarzy i studentów. Jednak jej największą pasją jest propagowanie DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension), czyli diety w leczeniu i zapobieganiu nadciśnieniu uważanej za najzdrowszą na świecie. Z tej pasji właśnie oraz z poczucia misji powstała książka na temat wymarzonego przez większość z nas sposobu odżywiania: zdrowego, smacznego, bazującego na daniach łatwych do przygotowania.

Autorka szczegółowo opisuje, na czym polega DASH oraz z jakich produktów i w jakich ilościach powinniśmy korzystać, komponując jadłospis. Proponuje także ponad 60 przepisów. Znajdziemy wśród nich: śniadaniowe owsianki, pełne warzyw zupy, zdrowe wersje makaronów czy dań mięsnych oraz rybnych. Są również sałatki, warzywne koktajle i owocowe desery.

Książka Aleksandry Cichockiej jest pierwszą taką publikacją w Polsce, choć działanie DASH zostało bezsprzecznie udowodnione już ponad 20 lat temu. Dlatego autorka gorąco namawia do stosowania tej diety i zapewnia, że na jej efekty nie trzeba długo czekać. Dwa tygodnie – tyle wystarczy, by obniżyć ciśnienie krwi, poprawić wyniki badań czy zacząć chudnąć. Czas spróbować!