"Kuchnia Iwaszkiewiczów" Marii Iwaszkiewicz

Monika Jankowska-Kapica
28.12.2018 10:38
A A A
Książka kulinarna 'Kuchnia Iwaszkiewiczów' Marii Iwaszkiewicz

Książka kulinarna 'Kuchnia Iwaszkiewiczów' Marii Iwaszkiewicz (Społeczny Instytut Wydawniczy Znak)

"Kuchnia Iwaszkiewiczów" Marii Iwaszkiewicz to anegdoty, opowieści rodzinne i receptury wybrane z trzech publikacji autorki.

Dom Jarosława Iwaszkiewicza słynął z dobrej kuchni, choć sam pisarz gotować nie potrafił. Jego córka Maria Iwaszkiewicz nieraz opisywała w książkach swe kulinarne wspomnienia z dzieciństwa i zdradzała tajniki domowych potraw. „Kuchnia Iwaszkiewiczów” to anegdoty, opowieści rodzinne i receptury wybrane z jej trzech publikacji: „Gawęd o przyjęciach”, „Z moim ojcem o jedzeniu ” i „Gawęd o jedzeniu”.

Maria Iwaszkiewicz nie określała w nich ściśle proporcji składników czy czasu pieczenia dania, pomijała niektóre szczegóły czy techniki, zakładając, że np. ciasto na pierogi potrafi zrobić każdy. W tej kompilacji wydawca zadbał o mniej doświadczonych kulinarnie czytelników i doprecyzował przepisy.

Są to międzywojenne i powojenne receptury Iwaszkiewiczów na potrawy gotowane najpierw w warszawskim mieszkaniu na Górnośląskiej, a potem w domu w Stawisku. W obu miejscach kuchnią przez 30 lat rządziła kucharka Pawłowa, gotując cztery posiłki dziennie.

W części „Dni powszednie” znajdziemy przepisy na jadane na co dzień śniadania (np. smażony serek z kminkiem), zupy (np. solankę rybną), przystawki (np. kawior z bakłażana), dodatki, sałatki, dania główne (np. kurę po literacku), podwieczorki (np. leguminę z ryżu), przetwory i kolacje.

Druga część poświęcona jest potrawom świątecznym, m.in. na wigilię (np. sandacz gotowany na jarzynach), ostatki i Wielkanoc (np. mazurek pomarańczowy). Kawał historii i smacznej kuchni.

Społeczny Instytut Wydawniczy Znak, 59 zł

NAJCZĘŚCIEJ CZYTANE