W 2007 r wydał „Włoską wyprawę Jamiego”, ale jego miłość do wszystkiego, co pochodzi z Półwyspu Apenińskiego trwa już 25 lat. Zarazili go nią znani popularyzatorzy kuchni Włoch: zmarły w ubiegłym roku Antonio Carluccio, który był pierwszym londyńskim szefem Jamiego i Gennar Contaldo, jego pierwszy mentor.

Nic dziwnego, że nową publikację zadedykował właśnie im. Contaldo towarzyszył mu także w ostatniej, dwuletniej podróży po Włoszech, podczas której gotował wspólnie z napotkanymi na swej drodze nonnami i mammami. To one dawały mu rady, dzieliły się swymi sztuczkami i przepisami, uczyły lepić kluseczki z semoliny czy orecchiette, czyli makaron w kształcie uszek.

Zdobytą wiedzą i doświadczeniem Jamie dzieli się teraz z czytelnikami, by podtrzymać tradycję autentycznego gotowania. We wstępie zauważa bowiem, że wspaniałe włoskie dziedzictwo ulega zapomnieniu, bo rytm życia przyspiesza, a dzięki technologii łatwiej pójść na skróty.

Oliver podaje przepisy zarówno proste, jak i wyrafinowane, klasyczne i nowoczesne. Najpierw zaprasza na antipasti, czyli przystawki (np. rafanatę, pieczony placek ziemniaczany z chrzanem, pancettą i pecorino), sałatki (np. z karczochów, kaparów, rukoli i solonej ricotty) i zupy. Następnie na makarony (np. spaghetti z pistacjami oraz sosem z surowego czosnku, pomidorów, ziół i cytryny) oraz ryż i kluski (np. jedwabisty czarny ryż z pieczonymi gruszkami, tymiankiem i kremową gorgonzolą).

Kolejne rozdziały poświęcone są daniom z mięsa (np. ragu z policzków wołowych z czerwonym winem, pomidorami, cynamonem i goździkami), ryb, dodatkom (np. marchewkowa caponata z orzeszkami pinii i rodzynkami) oraz chlebom i wypiekom. Książkę zamykają desery (np. toskańska tarta ryżowa z pieczonym sosem waniliowym i sezonowymi owocami) oraz przepisy podstawowe, m.in. na polentę, ciasto makaronowe, sos pomidorowy i pesto.

Jamie dzieli się z nami nie tylko recepturami, ale także radością z biesiadowania we włoskim stylu. Zachęca przy tym do zaszczepienia sobie włoskich zwyczajów - obsesji na punkcie sezonowych składników i prostego, zdroworozsądkowego gotowania. Czysta radość biesiadowania we włoskim stylu!

Wydawnictwo Insignis, 69 zł