"Jamie gotuje po włosku" Jamiego Olivera

Monika Jankowska-Kapica
22.12.2018 10:50
A A A
Książka 'Jamie gotuje po włosku' Jamiego Oliviera

Książka 'Jamie gotuje po włosku' Jamiego Oliviera (Wydawnictwo Insignis)

"Jamie gotuje po włosku" Jamiego Olivera to już druga książka brytyjskiego kulinarnego bożyszcze poświęcona kuchni słonecznej Italii.

W 2007 r wydał „Włoską wyprawę Jamiego”, ale jego miłość do wszystkiego, co pochodzi z Półwyspu Apenińskiego trwa już 25 lat. Zarazili go nią znani popularyzatorzy kuchni Włoch: zmarły w ubiegłym roku Antonio Carluccio, który był pierwszym londyńskim szefem Jamiego i Gennar Contaldo, jego pierwszy mentor.

Nic dziwnego, że nową publikację zadedykował właśnie im. Contaldo towarzyszył mu także w ostatniej, dwuletniej podróży po Włoszech, podczas której gotował wspólnie z napotkanymi na swej drodze nonnami i mammami. To one dawały mu rady, dzieliły się swymi sztuczkami i przepisami, uczyły lepić kluseczki z semoliny czy orecchiette, czyli makaron w kształcie uszek.

Zdobytą wiedzą i doświadczeniem Jamie dzieli się teraz z czytelnikami, by podtrzymać tradycję autentycznego gotowania. We wstępie zauważa bowiem, że wspaniałe włoskie dziedzictwo ulega zapomnieniu, bo rytm życia przyspiesza, a dzięki technologii łatwiej pójść na skróty.

Oliver podaje przepisy zarówno proste, jak i wyrafinowane, klasyczne i nowoczesne. Najpierw zaprasza na antipasti, czyli przystawki (np. rafanatę, pieczony placek ziemniaczany z chrzanem, pancettą i pecorino), sałatki (np. z karczochów, kaparów, rukoli i solonej ricotty) i zupy. Następnie na makarony (np. spaghetti z pistacjami oraz sosem z surowego czosnku, pomidorów, ziół i cytryny) oraz ryż i kluski (np. jedwabisty czarny ryż z pieczonymi gruszkami, tymiankiem i kremową gorgonzolą).

Kolejne rozdziały poświęcone są daniom z mięsa (np. ragu z policzków wołowych z czerwonym winem, pomidorami, cynamonem i goździkami), ryb, dodatkom (np. marchewkowa caponata z orzeszkami pinii i rodzynkami) oraz chlebom i wypiekom. Książkę zamykają desery (np. toskańska tarta ryżowa z pieczonym sosem waniliowym i sezonowymi owocami) oraz przepisy podstawowe, m.in. na polentę, ciasto makaronowe, sos pomidorowy i pesto.

Jamie dzieli się z nami nie tylko recepturami, ale także radością z biesiadowania we włoskim stylu. Zachęca przy tym do zaszczepienia sobie włoskich zwyczajów - obsesji na punkcie sezonowych składników i prostego, zdroworozsądkowego gotowania. Czysta radość biesiadowania we włoskim stylu!

Wydawnictwo Insignis, 69 zł

NAJCZĘŚCIEJ CZYTANE