Publikacja uważana jest za kulinarną biblię Włochów – gotowania uczyło się na niej kilka pokoleń najlepszych szefów kuchni. Od momentu pierwszego wydania, czyli od 1820 r. cieszy się niesłabnącą popularnością, zarówno wśród kucharzy jak i gospodyń domowych.

Artusi zebrał w niej aż 790 przepisów na potrawy z różnych regionów Italii. Obok tych powszechnie znanych, są tu także takie, o których być może nigdy nie słyszeliście, np. budyń z fenkułów czy frykando cielęce. Nie ma apetycznych zdjęć, którymi uwodzą współczesne książki kulinarne, znajdziecie za to mnóstwo soczystych opowiastek i anegdot o włoskiej kulturze jedzenia.

Polskiego tłumaczenia, oddającego ducha epoki, w której żył sławny smakosz, dokonały znane popularyzatorki włoskiej tradycji Tessa Capponi-Borawska oraz Małgorzata Jankowska-Buttitta. Jeśli jesteście wyznawcami kuchni włoskiej, po prostu musicie mieć tę książkę.

Wydawnictwo Muza, 49 zł