"W這ska sztuka dobrego gotowania" Pellegrina Artusiego

Monika Jankowska-Kapica
06.12.2018 16:53
A A A
'W這ska sztuka dobrego gotowania' Pellegrina Artusiego

'W這ska sztuka dobrego gotowania' Pellegrina Artusiego (Wydawnictwo Muza)

"W這ska sztuka dobrego gotowania" Pellegrina Artusiego jest, jak g這si podtytu, "legendarnym dzie貫m s豉wnego gastronoma z Romanii".

Publikacja uważana jest za kulinarną biblię Włochów – gotowania uczyło się na niej kilka pokoleń najlepszych szefów kuchni. Od momentu pierwszego wydania, czyli od 1820 r. cieszy się niesłabnącą popularnością, zarówno wśród kucharzy jak i gospodyń domowych.

Artusi zebrał w niej aż 790 przepisów na potrawy z różnych regionów Italii. Obok tych powszechnie znanych, są tu także takie, o których być może nigdy nie słyszeliście, np. budyń z fenkułów czy frykando cielęce. Nie ma apetycznych zdjęć, którymi uwodzą współczesne książki kulinarne, znajdziecie za to mnóstwo soczystych opowiastek i anegdot o włoskiej kulturze jedzenia.

Polskiego tłumaczenia, oddającego ducha epoki, w której żył sławny smakosz, dokonały znane popularyzatorki włoskiej tradycji Tessa Capponi-Borawska oraz Małgorzata Jankowska-Buttitta. Jeśli jesteście wyznawcami kuchni włoskiej, po prostu musicie mieć tę książkę.

Wydawnictwo Muza, 49 zł

NAJCZ呇CIEJ CZYTANE