Krakowska historyczka, mająca na swym koncie bestseller „Okupacja od kuchni”, ponownie napisała książkę z pogranicza literatury historycznej, kobiecej, popularnonaukowej i beletrystycznej.

Tym razem chciała uświadomić czytelnikom, że dzieje przedwojennej Polski nie należą wyłącznie do mężczyzn, że tworzyły je także zwykłe kobiety, które wprawdzie bezpośrednio nie wywalczyły Rzeczypospolitej niepodległości, ale za to zapewniły jej przetrwanie. Potrafiły pogodzić pracę z perfekcyjnym prowadzeniem domu i w kryzysowych, powojennych czasach wyczarowywać smakołyki dosłownie z niczego, dowodząc swej niezwykłej zaradności, oszczędności i przedsiębiorczości.

Autorka opisuje międzywojenną Polskę jako kraj ogromnych kontrastów, w którym obok milionów rodzin egzystujących w skrajnej nędzy, żywiących się trawą i korą, żyła arystokracja ze swymi ziemiańskimi przyjęciami oraz eleganckimi rautami, fajfami i dancingami.

Pisze też o tajnikach dawnej gastronomii, postępie technicznym w kuchni, ówczesnych sprzętach AGD, sklepikarzach, oszustach fałszujących żywność, galopujących cenach i kulinarnych trikach na wszystko. Kawał historii i dobrej pisarskiej roboty.

Społeczny Instytut Wydawniczy Znak, 39 zł