Znana z programów telewizyjnych autorka prezentuje w niej odchudzone i uwspółcześnione wersje naszych tradycyjnych dań, odwołując się do smaków zapamiętanych ze swojego dzieciństwa.

Bigos wcale nie musi być ciężkostrawny, wystarczy mięso zastąpić grzybami shiitake – proponuje Ładocha.

Takich  świeżych pomysłów ma znacznie więcej: mizerię doprawia śmietaną z orzechów nerkowca z sezamem, do zasmażanych buraczków zamiast mąki dodaje porzeczki, do zupy koperkowej – gorgonzolę, a do grzybowej – sezamową kruszonkę, naleśniki natomiast robi nie z mąki pszennej, lecz kasztanowej i podaje je z makrelą oraz pieczoną gruszką.

W sumie przedstawia nam ponad 100 przepisów na zupy, przekąski, dania główne, dodatki, potrawy z kaszy, makaronu i ryżu oraz desery. Lekka polska kuchnia? Daria Ładocha udowadnia, że to jest możliwe.

Wydawnictwo Pascal, 49 zł