Autorka, twórczyni bloga kuchennykredens.pl, zadała sobie sporo trudu, by odtworzyć nieprecyzyjne zazwyczaj receptury z przedwojennych książek i magazynów kobiecych. Szukała właściwych proporcji, miary i wagi produktów przeliczała na współczesne jednostki, zgłębiała historię każdej potrawy i kulinarnych obyczajów, śledziła opisy posiłków w literaturze pięknej. Tą wiedzą i doświadczeniami dzieli się z czytelnikami.

Zaczyna od przedwojennych pomysłów na śniadania. Zaskoczą was np. naleśniki cytrynowe, polewka piwna i perduty, czyli  jajka w koszulkach, które Śmigielska serwuje w śmietanie. Kolejny rozdział to desery, a wśród nich m.in. legumina z sera, makagigi, czyli podobne do sezamek ciastka z maku i karmelu, krem szodonowy z białego wina oraz wywodzący się ze średniowiecznej Francji blamaż orszadowy z rumem na bazie mleka migdałowego.

W części poświęconej wystawnym obiadom można się zatracić. Sztufada, zupa z ogonów wołowych czy risotto z szafranem Heleny Paderewskiej – to tylko niektóre frykasy. Autorka podaje też przepisy na obiady powszednie (np. frykando cielęce) i tanie potrawy (np. zupa rumiana z chleba).

Gotujcie i ocalcie te dania od zapomnienia!

Wydawnictwo Znak Horyzont 44 zł