"Smak kwiatów pomarańczy" Tessy Capponi-Borawskiej i Agnieszki Drotkiewicz

Monika Jankowska-Kapica
01.11.2018 11:18
A A A
'Smak kwiatów pomarańczy'

'Smak kwiatów pomarańczy' (Wydawnictwo Czarne)

"Smak kwiatów pomarańczy. Rozmowy o kuchni i kulturze" Tessy Capponi-Borawskiej i Agnieszki Drotkiewicz to książka idealna do poczytania w długie jesienne wieczory.

„Jedzenie jest częścią kultury i pisząc o nim, nie należy go izolować od innych kontekstów kulturowych” – tak pomysł na publikację wyjaśnia we wstępie Agnieszka Drotkiewicz. Wraz ze swą rozmówczynią, publicystką kulinarną Tessą Capponi-Borawską, szukają związków kuchni ze sztuką, z historią i muzyką.

Najwięcej takich skojarzeń budzi ich rozmowa o obrazach przedstawiających martwą naturę, które są bogatym źródłem wiedzy dla historyków żywności. Przywoływane malowidła stają się dla autorek pretekstem do rozważań na temat brioche, aromatu kwiatów pomarańczy czy ulubionych potraw z łososia, ze szparagów, z fig, czereśni, truskawek i innych czerwonych owoców. Interesujący jest również prowokowany przez cytaty literackie dialog o zmysłowych kuchennych zapachach i dźwiękach.

Capponi-Borawska wyznaje m.in., że Polska ma dla niej zapach majeranku, Bolonia – korzenny, Florencja – kawy, a Rzym – chleba i maritozzi, czyli bułeczek nadziewanych bitą śmietaną. Z książki dowiecie się, jak przez lata zmieniała się przestrzeń kuchenna i rola kobiety w kuchni, w jaki sposób jedzenie wpłynęło na zjednoczenie Włoch czy też jakie znaczenie dla rodzimej kuchni miały przeobrażenia ostatnich 25 lat w Polsce.

„Smak kwiatów pomarańczy” to lektura kipiąca erudycją, a zarazem soczysta i lekkostrawna. Najlepiej czytać ją po kawałeczku, delektując się każdym kęsem.

Wydawnictwo Czarne, 39 zł

Skomentuj:
Zaloguj się

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX

NAJCZĘŚCIEJ CZYTANE