"Slow life z widokiem na Śnieżkę czyli Polna Zdrój" Magdy Trojanowskiej

Monika Jankowska-Kapica
10.10.2018 12:51
A A A
Wydawnictwo Marginesy

Wydawnictwo Marginesy (materiały prasowe)

Chcecie posmakować życia w wolniejszym rytmie? W książce kulinarnej Magdy Trojanowskiej podpatrzycie, jak ta sztuka udaje się innym.

Jakiś czas temu autorka wraz z mężem rzuciła życie w wielkim mieście i pracę w korporacji, by stworzyć Dom Gościnny Polna Zdrój w XIII-wiecznym miasteczku Wleń na Dolnym Śląsku. To wymarzone miejsce dla tych, którzy chcą się wyciszyć i dobrze zjeść – gospodyni obdarzona doskonałym smakiem i węchem (potwierdziły to profesjonalne testy sensoryczne) serwuje w nim bowiem wyśmienitą kuchnię.

W debiutanckiej książce dzieli się swymi ulubionymi przepisami na potrawy przygotowywanymi dla gości Polnej zgodnie z rytmem pór roku oraz kalendarzem świąt i rozmaitych okazji. Zimą proponuje kilkudaniowe menu na wieczerzę wigilijną, bożonarodzeniowy obiad (np. perliczki marynowane w miodzie pitnym i marmite), sylwestrową noc (np. krewetki z nalewką pigwową), Dzień Babci i Dziadka (np. brownie z fasoli) oraz Walentynki (np. placuszki z niepalonej kaszy gryczanej).

Wiosną – na Dzień Kobiet (np. groszek cukrowy z tahini), Wielkanoc (np. białe kiełbaski zapiekane z syropem mniszkowym), chrzciny (np. filet z dorsza z salsa szparagową) czy Dzień Matki. Letnie preteksty do smacznych spotkań w gronie najbliższych to Dzień Ojca, zaręczyny (np. zupa z pstrąga potokowego), wieczór kawalerski i panieński oraz obiad weselny (np. jesiotr pieczony w soli).

Jesienią natomiast można biesiadować z okazji Halloween (np. przy chili con carne z kakao), Święta Niepodległości (żeberka z musem jagodowym i prawdziwkami) czy Andrzejek. W swym gotowaniu Magda Trojanowska skupia się na „tu i teraz” – jej kuchnia jest sezonowa, lokalna i prosta. Ma jednak w sobie sporą dozę zadziorności. I jest to bardzo udana proporcja.

Wydawnictwo Marginesy, 79 zł

Skomentuj:
Zaloguj się

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX

NAJCZĘŚCIEJ CZYTANE