"Spiżarnia rolnika" Niklasa Kampargarda

Monika Jankowska-Kapica
12.09.2018 14:40
A A A
Edipresse Polska

Edipresse Polska (materiały prasowe)

Jak wykorzystać zbiory z pola i ogrodu? Dowiecie się z książki kulinarnej "Spiżarnia rolnika" Niklasa Kampargarda.

Jeśli uprawiacie własne poletko lub grządki, z pewnością znacie niejeden sposób na spożytkowanie letnio-jesiennej obfitości warzywno-owocowej, ale przecież zawsze można poszerzyć horyzonty. Zwłaszcza, gdy w grę wchodzi cudzoziemski punkt widzenia, w tym przypadku szwedzki.

„Spiżarnia rolnika” Niklasa Kåmpargårda (Wydawnictwo Edipresse Polska, 49 zł) nie jest bynajmniej publikacją wyłącznie dla rolników i ogrodników. Choć faktycznie znalazły się tu porady, jak pielęgnować uprawy zbóż czy warzyw. Ale pozostałe wskazówki, choćby jak suszyć zioła, grzyby i owoce, czy jak zrobić domową kiełbasę, przydadzą się również tym, którzy w dary ziemi zaopatrują się na targowisku.

„Spiżarnia...” jest przede wszystkim pięknie wydanym zbiorem pomysłów na przerabianie owych darów. Wśród przepisów na przetwory znalazły się zarówno tradycyjne, np. na keczup, ajwar czy ogórki kiszone, ale też takie, które was zaskoczą m.in. słodki sos z chili z nutą kolendry, pesto z kurek, pesto z liści buku czy mus jabłkowy z chili. Jest też garść propozycji na potrawy z warzyw, np. udawany sernik z cukinii, chleb z marchwi czy kotlety z buraków.

Autor podkreśla, że wiele z tych receptur było w jego rodzinie przekazywana z pokolenia na pokolenie. I przekonuje, że z wypełnioną po brzegi spiżarnią, życie nigdy nie będzie ubogie, będzie bogate w smaki. Pora zatem zakasać rękawy i brać się do przetworów.

Skomentuj:
Zaloguj się

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX

NAJCZĘŚCIEJ CZYTANE