"Bowllove" Davida Beza

Monika Jankowska-Kapica
11.09.2018 14:21
A A A
Wydawnictwo Buchmann

Wydawnictwo Buchmann (materiały prasowe)

Książka z przepisami na dobrze zbilansowane potrawy w miskach, które sycąc, nie odbierają jednocześnie energii.

Bowl food, czyli dania podawane w miseczkach to kulinarny trend, który od kilku sezonów mocno się trzyma na całym świecie. Dotarł również do Polski, co zaowocowało miseczkowymi propozycjami w menu co poniektórych restauracji.

Moda to jedno, ale bowl food jest także świetnym sposobem na zdrową dietę. Z takiego założenia wychodzi David Bez – w swej trzeciej książce „Bowllove” (Wydawnictwo Buchmann, 39 zł) komponuje dobrze zbilansowane potrawy w miskach, które sycąc, nie odbierają jednocześnie energii. Dzieli przepisy na dwie części: z miseczkowymi daniami na sucho i na mokro. Wszystkie są sformatowane według tego samego wzorca.

Te na mokro, które Bez roboczo nazywa „zupo-sałatkami”, składają się z sycącej bazy (kasze, makarony), warzyw, białka (mięso, jajka, sery, strączki, orzechy), toppingu, czyli składnika dodającego potrawie wigoru i smaku (np. kiszonki, marynaty, prażone nasiona), świeżych ziół oraz płynu (buliony i kremy).

W miskach na sucho płyn zostaje zastąpiony sosem – rzadszym, np. typowo sałatkowymi dressingami lub gęstszym, np. hummusem, pesto czy guacamole. Znajdziecie tu propozycje dla witarian, wegan, wegetarian, peskatarian i mięsożerców. Niektóre z nich mają klasyczny charakter, np. awokado i ogórek w pomidorowym gazpacho, ale część kompozycji jest mniej oczywista, np. płatki owsiane z burakiem, rzodkiewką i sosem tahini.

Atutem publikacji jest przejrzysta szata graficzna, która ułatwia wybór przepisu.

Skomentuj:
Zaloguj się

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX

NAJCZĘŚCIEJ CZYTANE