"Veganbanda" Idy Kulawik

Monika Jankowska-Kapica
30.07.2018 17:24
A A A
Veganbanda

Veganbanda (Wydawnictwo Dwie Siostry)

Roślinne przepisy, które spodobają się i małym, i dużym.

Trend na roślinne jedzenie ma się w Polsce coraz lepiej, więc wegańskich publikacji kulinarnych w księgarniach nie brakuje. Polecam Waszej uwadze książkę „Veganbanda. Roślinne przepisy dla małych i dużych” Idy Kulawik.

Wyróżnia się z dwóch powodów. Po pierwsze, przepisów nie ilustrują tu zdjęcia, lecz rysunki Agnieszki Skopińskiej. A po drugie, autorka, na co dzień twórczyni bloga Veganbanda, zaproponowała dania, które przypadną do gustu i dorosłym, i dzieciom. Do codziennego domowego jadłospisu śmiało mogą więc je włączyć nie tylko weganie, ale też rodzice alergików oraz dzieci z nietolerancją laktozy i glutenu.

60 receptur bazuje na warzywach, owocach, pełnych ziarnach zbóż (kasze, brązowy ryż, wyroby z pełnoziarnistej mąki) i roślinach strączkowych. Ważnym uzupełnieniem potraw są zdrowe tłuszcze: całe lub zmielone orzechy i pestki oraz awokado.

Z tych składników Ida Kulawik komponuje pożywne śniadania (np. owsiano-bananowe pankejki z karmelem daktylowym), przekąski do szkoły i na spacer (np. bulgur z marchewką, suszonymi morelami i prażonymi nerkowcami), obiady (np. zupę fistaszkowo-kukurydzianą), kolacje (np. bataty z salsą z kiszonych ogórków) i zdrowe słodycze (np. cukierki z syropu klonowego). Jest też rozdział poświęcony przysmakom na kinderparty.

Kopalnia wegepomysłów.

Wydawnictwo Dwie Siostry, 42 zł

VeganbandaVeganbanda Wydawnictwo Dwie Siostry

Skomentuj:
Zaloguj się

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX

NAJCZĘŚCIEJ CZYTANE