"Tajemnica gruzińskiego smaku" Giorgiego Maglakelidze

Monika Jankowska-Kapica
30.07.2018 16:56
A A A
Tajemnica gruzińskiego smaku

Tajemnica gruzińskiego smaku (Wydawnictwo Nasza Księgarnia)

Lektura obowiązkowa dla wszystkich zakochanych w kuchni z rejonu Kaukazu. Z tej książki dowiecie się, jak przygotować mchali, i nauczycie się słynnych gruzińskich toastów.

Niedawno spędziłam cudownie pyszny urlop w Gruzji, więc zachłannie sięgnęłam po „Tajemnicę gruzińskiego smaku” Giorgiego Maglakelidze. Przed podróżą pochłonęłam wprawdzie „Kaukasis” Olii Herkules, lekturę poświęconą kuchni narodów z rejonu Kaukazu (a więc również gruzińskiej), ale byłam ciekawa, co na ten temat ma do powiedzenia Gruzin mieszkający w Polsce od 18 lat.

Maglakelidze jest tłumaczem, prowadzi warsztaty kulinarne, napisał też m.in. przewodnik poświęcony kulturowym walorom swej ojczyzny. W najnowszej publikacji podaje 79 przepisów na dania mączne, mięsne, z ryb, z bakłażana, z fasoli, na zupy, sałatki, sosy, przetwory i marynaty.

Przebojem gruzińskiej kuchni są cienkie drożdżowe placki chaczapuri oraz chinkali, pierogi misternie lepione na kształt sakiewki. Nic dziwnego, że książkę otwierają receptury na właśnie te potrawy. Znajdziemy tu także pomysły na mchali, czyli warzywne ni to pasty, ni to sałatki jedzone z pieczywem.

Wśród mięs królują jagnięcina i baranina, najczęściej grillowane lub duszone w zawiesistych sosach (np.  gulasz czakapuli z kolendrą, estragonem i mirabelkami). A do tego wszechobecne bakłażany, granaty i orzechy w różnych wariacjach (jest nawet zupa orzechowa).

Przepisy są przeplatane opisami obyczajów i legend, a każdy z nich stanowi pretekst do wzniesienia tradycyjnego toastu. Pamiętajcie: jeśli urządzicie sobie gruzińską ucztę, pierwszy toast wznieście za pokój.

Wydawnictwo Nasza Księgarnia, 49 zł

Tajemnica gruzińskiej kuchniTajemnica gruzińskiej kuchni Wydawnictwo Nasza Księgarnia

Skomentuj:
Zaloguj się

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX

NAJCZĘŚCIEJ CZYTANE