'Dzikie smaki' Kai Nowakowskiej i Małgorzaty Ruszkowskiej

Monika Jankowska-Kapica
30.07.2018 16:38
A A A
Dzikie smaki

Dzikie smaki (Wydawnictwo Pascal)

Podtytuł książki "Kuchnia zwariowanego zbieracza roślin" może sugerować, że to rzecz dla bardziej zakręconych smakoszy. Ale doprawdy nie trzeba być Bearem Gryllsem, by rozsmakować się w dzikiej kuchni.

Nie trzeba być freakiem, by bez duszy na ramieniu jeść to, co znajdzie się w lesie, na łące czy w szuwarach. Wystarczy po prostu otworzyć się na nowe smaki, a jeśli zabraknie wiedzy i kulinarnej fantazji – wspomóc się wskazówkami bardziej doświadczonych.

Z pomocą przychodzą twórczynie bloga Mead Ladies, które od lat zajmują się zbieractwem i przetwarzaniem dziko rosnących roślin. W swej pierwszej publikacji podpowiadają, jak bezpiecznie szukać i przerabiać w kuchni to, co rośnie wokół nas.

Nie musicie być szczęśliwymi mieszkańcami wsi sielskiej i anielskiej, aby ruszyć na łowy. Autorki zdradzą miastowym, gdzie w aglomeracji znaleźć rośliny wolne od zanieczyszczeń. Kiedy i jakie zbierać, jak unikać tych trujących i niebezpiecznych, jak przygotować się na wyprawę.

Podają również przepisy na dania oraz przetwory z grzybów, korzeni, kłączy, bulw, liści, owoców, nasion, kwiatów i pąków. Kisiel fiołkowy, syrop z płatków maku polnego, marynowane liście berberysu, tarta z pędami chmielu – wystarczy się schylić i ugotować.

Wydawnictwo Pascal, 49 zł

Dzikie smakiDzikie smaki Wydawnictwo Pascal

Skomentuj:
Zaloguj się

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX

NAJCZĘŚCIEJ CZYTANE