Potrawa nazywa się scarpaccia i jest to rodzaj placka z cukinii i ich kwiatów. Tę nazwę można by na polski przetłumaczyć jako "bucior", bo placek przypomina (tylko wyglądem oczywiście!) starą podeszwę. Można go przygotować w dwóch wersjach: słonej, typowej właśnie dla Camaiore, i słodkiej - z położonego w pobliżu, znanego nadmorskiego miasteczka Viareggio.

Cukinie i kwiaty cienko kroimy, oprószamy solą i pieprzem i odstawiamy na kilka godzin, warzywa wtedy puszczą trochę wody. Później lekko posypujemy je mąką (około 3 łyżek na pół kilograma cukinii), mieszamy i, jeśli ciasto będzie za suche, dodajemy odrobinę wody. Kładziemy na blachę posmarowaną oliwą i pieczemy 40 minut w temperaturze 220 st. Scarpaccia ma być lekka i chrupiąca. Niektórzy dodają mąkę z cieciorki, ja wolę scarpaccię bez niej.

Oprócz tego wymyśliłam do garganelli sos, który bardzo smakował całej rodzinie - szczególnie polecam dodanie do niego szczypty szafranu. A garganelli to makaron jajeczny typowy dla Emilii-Romanii, przypominający kształtem penne rigate.
Nie jest tajemnicą, że mięso jadam rzadko i coraz mniej chętnie. Dlatego sałatka z kaszy jaglanej powstała trochę na wzór libańskiego tabbouleh. Próbowałam gotować kaszę jaglaną na różne sposoby, ale ta metoda podoba mi się najbardziej - kasza pozostaje al dente i się nie klei. Do sałatki dodałam suszone pomidory zamiast świeżych, bo według mnie lepiej pasują do filetów z anchois. Najważniejsze jednak są zioła i tutaj można naprawdę puścić wodze fantazji. Majeranek, tymianek i zielona pietruszka to tylko jedna z możliwości, można wypróbować również miętę, bazylię, oregano, szczypiorek lub koperek.

GARGANELLI CON ZUCCHINE ZAFFERANO
Garganelli z sosem z cukinii i szafranu

Dla 6 osób Przygotowanie: 30 minut

1 kg małych młodych cukinii, pęczek dymki, oliwa, szczypta szafranu, 200 ml śmietanki kremówki, sól, świeżo zmielony pieprz, 500 g makaronu garganelli, starty parmezan

Cukinie myjemy, kroimy w małą kostkę. Dymkę myjemy, grubo siekamy i podsmażamy na 3-4 łyżkach oliwy. Dodajemy cukinie i smażymy na silnym ogniu do momentu, kiedy będą jeszcze lekko twardawe. Dodajemy śmietankę, lekko podgrzewamy, dodajemy szafran, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy i odstawiamy pod przykryciem. Makaron gotujemy al dente, odcedzamy, mieszamy z sosem i podajemy. Parmezanem podajemy osobno.

SAŁATKA Z KASZY JAGLANEJ

Dla 6 osób Przygotowanie: 40 minut

500 g kaszy jaglanej, sól, 10 suszonych pomidorów, 10 filetów z anchois, duży pęczek natki pietruszki, łyżka świeżego majeranku, łyżka świeżego tymianku, 2 łyżki czarnych oliwek, 2 łyżki kaparów, oliwa, sok z cytryny, sól, świeżo zmielony czarny pieprz

Kaszę jaglaną myjemy na sitku pod zimną wodą i gotujemy 20 minut w litrze lekko osolonej wrzącej wody. Ugotowaną kaszę rozkładamy na półmisku i odstawiamy do ostygnięcia. Suszone pomidory lekko parzymy i kroimy w cienkie paseczki, filety z anchois kroimy na kawałki, zioła drobno siekamy. Wyjmujemy pestki z oliwek i kroimy miąższ na pół. Kaszę wsypujemy do dużej salaterki, dodajemy suszone pomidory, kapary, anchois, oliwki i zioła, przyprawiamy paroma łyżkami oliwy i sokiem z cytryny, mieszamy. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku, jeszcze raz mieszamy i odstawiamy w chłodne miejsce do momentu podawania.