Chlebowa szarlotka

Chlebowa szarlotkaChlebowa szarlotka shutterstock.com

250 g chleba kroimy w kostkę. 500 ml mleka podgrzewamy, zalewamy chleb, odstawiamy na kwadrans. 4 jajka roztrzepujemy ze 120 g cukru pudru, dodajemy miąższ z laski wanilii. Mieszamy z masą chlebową i układamy w posmarowanej masłem formie. 2-3 jabłka obieramy, kroimy na plasterki, układamy na cieście. Pieczemy 50 minut w 180 st. Posypujemy cukrem pudrem i cynamonem.

Panzanella – włoska sałatka z czerstwego chleba

PanzanellaPanzanella shutterstock.com

1/2 bochenka kroimy w 2-cm kostkę, polewamy oliwą, posypujemy oregano, rozmarynem i solą. Zapiekamy 5-8 minut w 200 st. Kroimy
5-6 kawałków marynowanej papryki (lub strąk świeżej), siekamy łyżeczkę kaparów i ząbek czosnku. Kroimy na pół 400 g pomidorków koktajlowych. Wszystkie składniki skrapiamy oliwą, mieszamy, przyprawiamy. Posypujemy świeżą bazylią i dodajemy pokrojoną kulkę mozzarelli.

Belgijski welsh – czerstwy chleb w piwie

Belgijski welshBelgijski welsh shutterstock.com

Formę żaroodporną smarujemy masłem, układamy 4 kromki czerstwego chleba, każdą przykrywamy plasterkiem szynki. W rondelku doprowadzamy do wrzenia 200 ml ciemnego piwa z łyżką musztardy. Zdejmujemy z ognia, dodajemy 200 g startego sera (np. cheddara), mieszamy, aż się stopi, a masa będzie jednolita (możemy też dodać kilka kropli tabasco). Sosem zalewamy chleb. Pieczemy
10-15 minut w 180 st.

Zapiekanka chlebowo-warzywna

Zapiekanka chlebowo-warzywnaZapiekanka chlebowo-warzywna shutterstock.com

200 g czerstwego chleba zalewamy 400 ml mleka. Gdy nasiąknie, odciskamy, układamy w formie. Cukinię, bakłażana i paprykę kroimy, cebulę siekamy. Warzywa podsmażamy na oleju. Dodajemy po 30 g rodzynek i migdałów, mieszamy, dusimy 10 minut. Przekładamy do formy. 2 jajka ubijamy z 50 ml mleka, przyprawiamy ostrą papryką, solą i pieprzem. Zalewamy warzywa, posypujemy startym serem. Pieczemy 30 minut w 150 st.

Kwas chlebowy

Kwas chlebowy z czerstwego chlebaKwas chlebowy z czerstwego chleba shutterstock.com

300 g suchego żytniego chleba na zakwasie zalewamy 6 litrami gorącej wody, zostawiamy na dobę. Przecedzamy, dodajemy 20 g drożdży rozpuszczonych w 250 ml
ciepłej wody, 2 łyżki miodu i kilka rodzynek. Odstawiamy na 2-3 doby.