Domowa ricotta z serwatki

1 litr świeżej serwatki
100 ml śmietany 22-proc.
1-2 łyżki soku z cytryny lub domowego octu jabłkowego 
łyżka soli

Do garnka wlewamy serwatkę, śmietanę, sok z cytryny lub ocet jabłkowy. Podgrzewamy do 80 st., wsypujemy sól i delikatnie mieszamy, aż się rozpuści. Podgrzewamy, a kiedy zaczną się tworzyć drobinki sera, wyławiamy je, odsączamy, przekładamy do miski wyłożonej gazą lub do specjalnych koszyczków na ser. Schładzamy. Domową ricottę możemy przechowywać w lodówce do tygodnia. Wykorzystujemy ją np. jako farsz do naleśników (ricottę miksujemy z gorzkim kakao, dosładzamy miodem).

Naleśniki na serwatceNaleśniki na serwatce shutterstock.com

Naleśniki na serwatce

350 g mąki mieszamy z 2 łyżkami cukru i 2 łyżeczkami proszku do pieczenia. 500 ml serwatki miksujemy ze 125 ml mleka i 2 jajkami. Płynną masę łączymy z sypkimi składnikami. Smażymy naleśniki na maśle. Dzięki serwatce naleśniki są lekkie, wilgotne, a ich konsystencja jest zbliżona do pulchnego racuszka. Pamiętajmy tylko, by ciasta zbyt długo nie wyrabiać – powinno mieć grudki.

Bułeczki na serwatceBułeczki na serwatce shutterstock.com

Drożdżowe bułeczki na serwatce

Opakowanie suszonych drożdży rozpuszczamy w 500 ml serwatki podgrzanej do 40 st. Dodajemy 50 g cukru, 2 łyżeczki soli i łyżkę stopionego masła. Mieszamy, odstawiamy na 5 minut. Dodajemy 180-200 g mąki, dokładnie wyrabiamy (ciasto powinno być gęste). Odstawiamy na 15 minut, a potem wyrabiamy ok. 10 minut. Odstawiamy do wyrośnięcia – ciasto powinno podwoić objętość. W wyrośnięte ciasto wbijamy zaciśniętą pięść, odwracamy je i dzielimy na 10 porcji. Formujemy bułki, odstawiamy na 30 minut. Jajko rotrzepujemy z łyżką mleka. Smarujemy bułeczki, posypujemy sezamem. Pieczemy 12 minut w 200 st.

Krem marchewkowy na serwatceKrem marchewkowy na serwatce shutterstock.com

Krem marchewkowy

Cebulę szklimy na oleju. Dodajemy 1 kg pokrojonych marchewek, posypujemy kurkumą i kuminem, smażymy 4-5 minut. Dodajemy sok i skórkę z limonki, wlewamy 1,5 litra serwatki, solimy. Gotujemy 20 minut. Zupę miksujemy.

Risotto z grzybami

800 ml serwatki podgrzewamy. Cebulę siekamy, szklimy w rondlu na 3-4 łyżkach oleju. Wsypujemy 250 g opłukanego ryżu (arborio, carnaroli) i łyżeczkę tymianku, mieszamy, prażymy minutę. Wlewamy 200 ml białego wytrawnego wina, gotujemy, aż odparuje. Dodajemy po chochli serwatki – kolejną porcję dopiero wtedy, gdy ryż wchłonie poprzednią. Przed wlaniem ostatniej chochli serwatki do ryżu dorzucamy 3-4 pokrojone świeże grzyby (podgrzybki, maślaki, pieczarki) i 3-4 drobno pokrojone suszone pomidory z oliwy. Posypujemy solą i pieprzem. Wlewamy pozostałą serwatkę, mieszamy i gotujemy do miękkości. Przyprawiamy tymiankiem i pieprzem.