Autor książki Rafał Przybylok być może części czytelników jest znany jako Czajnikowy autor kanału na YouTubie i strony internetowej, którą prowadzi. Yerba mate w tydzień (wyd. Nasza Księgarnia, ok. 30 zł, w sprzedaży od 19 czerwca) to już jego druga książka (pierwsza nosi tytuł „czajnikowy.pl Dobra herbata”). Tym razem chce zarazić nas swoją miłością do ostrokrzewu paragwajskiego znanego pod nazwą yerba mate.

Historia rośliny i pobudzającego napoju o tej samej nazwie (mylnie zwanego herbatą) jest niezwykle barwna i dużo mówi o Ameryce Południowej. Poznajemy odkrywców rośliny, początki uprawy, a także przekazy i legendy z nią związane.

Autor opisuje też jej największych producentów i konsumentów (a nie są to te same kraje). Przybylok przeprowadza nas przez etapy powstawania yerba mate, wskazuje, czym różnią się jej gatunki, w jaki sposób się ją parzy i pije.

Lekturę tej książki polecamy szczególnie tym osobom, które lubią pić yerba mate – wreszcie w jednym miejscu mamy zebraną wiedzę na temat kultowego napoju z Ameryki Południowej.
Tych zaś, którzy jeszcze nie próbowali pić yerby, również namawiamy do przeczytania lektury – na pewno nabiorą ochoty, by poznać napój Indian z plemienia Guarani.

Jednak uwaga na skutki uboczne! Osoby włączające yerba mate do swojego codziennego menu zyskują zdrowie, energię, ale... często tracą zainteresowanie kawą.