Najnowsza książka Magdaleny Tomaszewskiej-Bolałek zabierze czytelników w słodką podróż po świecie (Deserownik, wyd. Publicat, ok. 35 zł). Jak autorka napisała we wstępie, stosuje zasadę umiaru, dlatego zaproponowała receptury na małe porcje wypieków i deserów. Namawia więc w ten sposób czytelników, by się nimi delektowali, a nie objadali (choć oczywiście mogą bez problemu podwoić zaproponowane ilości składników).

Książka kulinarna 'Deserownik' Magdaleny Tomaszewskiej-BolałekKsiążka kulinarna 'Deserownik' Magdaleny Tomaszewskiej-Bolałek mat. prasowy

Tomaszewska-Bolałek proponuje klasyczne desery i wypieki we własnej, odświeżonej wersji – znajdziemy tu przepisy m.in. na szarlotkę, miodownik czy clafoutis. Jest sporo ciast z owocami (np. z morelami, rabarbarem, truskawkami czy śliwkami), czekoladowych (brownie, greenie, churros, tort).

Najciekawsze są propozycje wykorzystujące smaki Azji – warto spróbować choćby sernika z shiro miso i słonym karmelem czy ciasteczka z pastą miso. To przykłady kreatywnego podejścia do gotowania i podpowiedź, jak urozmaicić smak znanych i lubianych ciast.

Osobny rozdział autorka poświęciła wypiekom wytrawnym. Tu również znajdziemy mnóstwo klasycznych potraw (quiche, tarty, zapiekanki) podkręconych smacznymi dodatkami.
Przepisy dopełniają felietony, w których autorka krótko przytacza historię opisywanych deserów.