Autor Food trucki, pasja na kółkach (wyd. Concrete, 79 zł) Jacek Tymoszuk przemierzył Polskę wszerz i wzdłuż, aby przygotować ten przewodnik. Spisywał opowieści, oglądał samochody, próbował dań. Dostaliśmy w efekcie nie tylko informacje o ulicznej kuchni, ale także zapis zmian zachodzących w Polsce, ludzkiej przedsiębiorczości i odwadze. Książka to także opowieść o pasji, z którą ludzie porzucający pracę przy biurku realizowali swoje marzenia.

W efekcie powstała mapa miejscówek foodtruckowych w kilku największych polskich miastach: w Krakowie i Trójmieście jest po 19 takich miejsc, w Warszawie – 28, w Katowicach – 16, we Wrocławiu – 17, w Łodzi – 9.
Zaskoczona byłam różnorodnością streetfoodowej kuchni: od kiełbasek, przez burgery, także w wersjach wegańskich, naleśniki francuskie, po kuchnię żydowską.
Tymoszuk sam był właścicielem food trucka Carmnika. Słucha więc swoich rozmówców ze zrozumieniem tematu.

By nie obyć się smakiem, dostajemy także przepisy klasycznych streetfoodowych dań z całego świata. Autor zapewnia, że wszystkie weryfikował w kuchni, i w efekcie stworzył przepisy, które można zrobić samemu w domu. Przyznaję, że na zdjęciach wszystkie wyglądają apetycznie, choćby sandwich z rakami, japońska zupa – ramen, kanapka z szarpaną wołowiną – pulled pork, falafel, peruwiańska rybna sałatka – ceviche.