"Wzór na smak" Grzegorza Łapanowskiego

Redakcja
13.04.2017 16:56
A A A
Wzór na smak

Wzór na smak (Wydawnictwo Full Meal)

Na tapetę idzie słodki, kwaśny, gorzki, słony, ale też umami i tłusty - autor rzeczowo tłumaczy, jak te smaki na nas "działają" i jak wykorzystać ich moc, żeby stworzyć dania idealne.

Grzegorz Łapanowski znany m.in. z warszawskiego Food Lab Studio, z Fundacji Szkoła na Widelcu, z telewizji, od lat gotuje, szkoli kucharzy i pracuje z dzieciakami. I o czym pewnie nie wszyscy wiedzą – notuje w swoim kajecie najlepsze kombinacje składników. To kucharz z pasją, wciąż głodny nowych odkryć. Z jego poszukiwań, badań i eksperymentów zrodził się pomysł na książkę "Wzór na smak". To pozycja, jakiej jeszcze na polskim rynku kulinarnym nie było. Książka inspirująca, nowoczesna i szanująca tradycję. O spotkaniu smaków.

Na tapetę idzie słodki, kwaśny, gorzki, słony, ale też umami i tłusty – Łapanowski rzeczowo tłumaczy, jak te smaki na nas "działają" i jak wykorzystać ich moc, żeby stworzyć dania idealne. Wyjaśnia, dlaczego słodki lubi kwaśny, a kwaśny gra ze słonym, skąd bierze się "mięsność" umami i na czym polega fenomen kostki rosołowej.

Autor opowiada o roli konsystencji i kolorów w dobieraniu składników, które mają się spotkać na talerzu. O tym, jak z każdego elementu dania przy pomocy kulinarnych trików można wydobyć to, co najlepsze, jego głębię, charakter. Jak najlepiej potraktować np. pomidor, jak go pokroić, zetrzeć, zemleć, posiekać, upiec, ugotować, udusić. Grzegorz zdradza, z czego zrobić doskonałą panierkę i jak przygotować idealnego kurczaka. Opisuje, jak wydobyć kwintesencję smaku bazylii, tymianku, rozmarynu, szałwii, anyżu, kopru włoskiego, czosnku, cebuli, cytryny, łącząc je z wieprzowiną, wołowiną, jagnięciną czy rybami.

Grzegorz Łapanowski rozszyfrowuje i tłumaczy najbardziej uniwersalne połączenia smaków, ale też podrzuca pomysły na nowe, nieoczywiste zestawienia. Znajdziecie tu kulinarne opowieści, przepisy i przykłady najlepszych połączeń składników. "Wzór na smak" to idealna ściąga dla początkujących, a jednocześnie świetna inspiracja dla zaprawionych w bojach pasjonatów gotowania.

'Wzór na smak''Wzór na smak' Krzysztof Kozanowski

Skomentuj:
Zaloguj się

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX