"Wzór na smak" Grzegorza Łapanowskiego

Monika Jankowska-Kapica
13.04.2017 16:56
A A A
Wzór na smak

Wzór na smak (Wydawnictwo Full Meal)

Grzegorz Łapanowski bierze pod lupę uniwersalne połączenia składników i podrzuca pomysły na nowe, zaskakujące kompozycje. Wykujcie na pamięć jego wzory na smak i ruszajcie do kuchni


Na pierwszy rzut oka kuchnia wydaje się być dziedziną, w której główną rolę gra niczym nieskrępowana wyobraźnia. Dobre produkty z całego globu, znajomość technik kulinarnych i hulaj dusza, piekła nie ma...

Nie do końca jednak tak to wygląda. Za każdym eksperymentem kryją się jakieś reguły, również wówczas gdy są przez eksperymentatora łamane. Nawet osoby bez doświadczenia intuicyjnie wyczuwają, że pewne składniki lubią swoje towarzystwo bardziej, a inne mniej. Opieramy się na sprawdzonych połączeniach lub na pomysłach znanych kucharzy, którzy proponują nam odważniejsze kompozycje.

A gdyby tak posiąść tajemną wiedzę o sztuce łączenia smaków i rozwinąć skrzydła przy garach? Proszę bardzo! Właśnie ukazała się publikacja, w której kulinarne formuły są skatalogowane, opisane i w pięknej oprawie podane na tacy - to „Wzór na smak” Grzegorza Łapanowskiego (wyd. Full Meal, 79 zł).

Znany kucharz i społecznik przyznaje we wstępie, że pomysł na książkę dojrzewał od dawna. Przez lata praktyki odkrywał podobieństwa między kuchniami z różnych stron świata, analogie w łączeniu produktów i sposobach ich przygotowywania. I ciągle stawiał sobie pytanie: co sprawia, że jedne zestawienia mają sens, a inne nie? Teraz postanowił podzielić się swym doświadczeniem i opowiedzieć o najlepszych kombinacjach składników.

Ze wstępu dowiecie się, jak działają na nas smaki - słodki, kwaśny, gorzki, słony, umami i tłusty - i jak wykorzystać ich właściwości. W głównej części znajdziecie natomiast wzory połączeń dla 31 produktów: ryby, jagnięciny, kaczki, kurczaka, wieprzowiny, wołowiny, mnóstwa warzywa i kilku owoców. Dla każdego z nich Łapanowski opracował jeden lub dwa przepisy, ale to tylko propozycje, które dzięki jego wzorom możecie sami twórczo rozwijać. Jego książka to klucz do kuchennego sezamu. Naprawdę pionierska robota!

'Wzór na smak''Wzór na smak' Krzysztof Kozanowski

Skomentuj:
Zaloguj się

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX