Breadnia, ŁódźBreadnia, Łódź Iwona Kowalska

Breadnia, ul. Piotrkowska 86

Miejsce to pokocha każdy, kto w dzieciństwie biegał do piekarni, gdzie chłonął rozkoszny aromat pieczonego chleba, a wracając do domu, chrupał spieczoną skórkę, podjadając miękki, jeszcze ciepły środek bochenka, kurczący się szybciej niż droga powrotna do domu. W Breadni chleb stanowi centrum kulinarnego wszechświata. Pszenny, razowy, na zakwasie, bez spulchniaczy, pieczony według tradycyjnych receptur. Wypiekany jest w centralnym miejscu lokalu, roztaczając dookoła apetyczny zapach, który sprawia, że czujemy się jak w piekarni, a nie w restauracji. Śniadania tu serwowane zadowolą najbardziej „wybreadnych” smakoszy.

Breadnia, ŁódźBreadnia, Łódź Iwona Kowalska

Właściciel wychodzi z założenia, że jeśli do kromki chleba potrzebujemy cokolwiek oprócz dobrego masła, to znaczy, że pieczywo jest słabe. Faktycznie, można zamówić tu chleb z masłem, by odkryć niebo w gębie, wystarczy jeden rzut oka na kartę, by przekonać się, że owe niebo dopiero otwiera się przed naszym podniebieniem. Miłośnicy klasyki znajdą tu tradycyjną jajecznicę (13 zł), zestaw 3 past do wyboru (14 zł), omlet z masłem ziołowym i dodatkami (18 zł) czy też śniadanie angielskie (18,50 zł).

Odwiedzając Breadnię, warto jednak wyjść poza standardowy kanon. Kogo nie przeniósł w czasy dzieciństwa zapach pieczonego chleba, nutkę wspomnień znaleźć może zamawiając smakowite, smażone na maśle placki z jabłkami (16 zł). Pysznie prezentuje się kokosowa owsianka z bakaliami, zapiekana w piecu z serkiem waniliowym i bananem (15 zł), a na duży głód warto rozważyć śniadanie górskie z kaszanką, pasztetem domowym, grzanką z chałki i prawdziwymi oscypkami z Bukowiny Tatrzańskiej (18,50 zł). Łącznie dostępnych jest aż 19 zestawów śniadaniowych, a komu mało, ma jeszcze do wyboru wypiekane na miejscu bajgle w ośmiu wariantach w cenie od 18 do 19 zł.

Breadnia, ŁódźBreadnia, Łódź Iwona Kowalska

Czego nie da się upiec lub przyrządzić na miejscu, restauratorzy zamawiają od lokalnych, sprawdzonych dostawców. Właściciel wierzy bowiem, że dobre pieczywo, dobre składniki, dobra muzyka i dobra atmosfera to wszystko, czego człowiekowi do szczęścia potrzeba.

Szyby lustra, ŁódźSzyby lustra, Łódź Radoslaw Jozwiak

Szyby lustra, ul. Targowa 61/63

Lokal łatwo rozpoznać po ogromnych, peerelowskich szybach dawnych witryn sklepowych, pozostałości po dawnym domu mody Juwentus. Tytułowe lustra to z kolei spuścizna po dawnym zakładzie produkcyjnym na Teofilowie. Wystrój doskonale łączy artefakty z epoki Gierka z gustownymi dodatkami w stylu industrialno-loftowym, tworząc wnętrze, w którym przyjemnie spędza się czas.

Szyby lustraSzyby lustra Iwona Kowalska

Szyby lustra, które ostatnio przeniesiono z alei Piłsudskiego do łódzkiej filmówki, nie są pierwszym tego typu projektem właścicieli, którzy zajmują się rewitalizacją starych łódzkich budynków. Odnajdują lokale z duszą, dając im drugie życie z dodatkiem gastronomicznego sznytu. Zależy im na tym, aby za kuchnią stało coś więcej niż jedzenie: klimat, rozrywka, przyjazna atmosfera i relacja pomiędzy gośćmi i personelem.

Szyby lustraSzyby lustra Iwona Kowalska

Same śniadania nie przywodzą na myśl pustych półek PRL-u, choć białe śniadanie (15 zł) – składające się z twarożku, pomidora, ogórka, rzodkiewki, pieczywa i masła – może wywołać nutkę wspomnień z dawnych lat. Dominują tu bowiem bogate w smaki i składniki pozycje takie jak: burger śniadaniowy z jajkiem sadzonym, bekonem i sosem orzeszkowym (22 zł), naleśniki francuskie z pomarańczowym serkiem mascarpone, mandarynką i sosem Cointreau (20 zł), jajecznica truflowa (20 zł) i zestaw Drwala z białą kiełbasą, jajkami sadzonymi, baleronem i innymi dodatkami w cenie 24 zł. Do każdego śniadania kawa lub herbata serwowane są w cenie dania.

Beza Food and Bourbon, ŁódźBeza Food and Bourbon, Łódź Iwona Kowalska

Beza Food and Bourbon, ul. Ogrodowa 8

Kto gardzi klasyczną jajecznicą, z pewnością znajdzie tu coś dla siebie. Zlokalizowane w biurowcu Ogrodowa Office miejsce to zdecydowanie wyróżnia się na mapie śniadaniowni – zarówno oryginalnością dań, jak i inspirowanym Barceloną wystrojem. Właściciele Edyta i Przemek znani są lokalnym miłośnikom dobrej kuchni ze Szwalni Smaków, której również są właścicielami. W Szwalni Smaków oprócz dań lunchowych Edyta robiła bezy. Na mieście krążą plotki, że bezy i serniki Edyty nie mają sobie równych. Kuchenne stery w Bezie przejął Piotr Chylarecki – mistrz czekolady.

Beza Food and Bourbon, ŁódźBeza Food and Bourbon, Łódź Iwona Kowalska

Próżno szukać tu śniadania angielskiego czy jajek poche. Podniebienie zachwycą za to puszyste i aromatyczne omlety francuskie w trzech wariantach smakowych: Madame Chocolat z belgijską czekoladą, konfiturą i kremem fraiche (19 zł), Mansieur Fumé z zapiekanym wędzonym twarogiem, papryką, szpinakiem i piklami (19 zł) lub jego wariacji z dodatkiem boczku (23 zł).

Beza Food and Bourbon, ŁódżBeza Food and Bourbon, Łódż Iwona Kowalska

Warte uwagi są wypiekane na miejscu brioszki, serwowane zarówno w wersji wytrawnej (21-26 zł) i na słodko (18-29 zł). Pyszną, choć odważną alternatywą dla klasycznego śniadania są autorskie desery, koniecznie zamawiamy ze znakomitą kawą z palarni Goppion. Nie brakuje tu również bezy i bourbonu, choć ten ostatni polecamy raczej w godzinach popołudniowych, w towarzystwie przyjaciół i wybornych tapasów, które smakiem śniadaniom nie ustępują.

Beza Food and Bourbon, ŁódźBeza Food and Bourbon, Łódź Iwona Kowalska