Szlaki kulinarne EuropySzlaki kulinarne Europy ilustracja Katarzyna Trzeszczkowska; fot shutterstock

Szczególnie polecamy odwiedzenie tych wytwórców, których wyroby mają certyfikat Chronionej Nazwy Pochodzenia, Gwarantowanej Tradycyjnej Specjalności, Chronione Oznaczenie Geograficzne lub Gwarantowanej Tradycyjnej SpecjalnościSzczególnie polecamy odwiedzenie tych wytwórców, których wyroby mają certyfikat Chronionej Nazwy Pochodzenia, Gwarantowanej Tradycyjnej Specjalności, Chronione Oznaczenie Geograficzne lub Gwarantowanej Tradycyjnej Specjalności shutterstock

SERY

Najwięcej serowych tras znajdziemy we Francji, ale wszystkie zasługują na uwagę, bo prowadzą do świetnych producentów w pięknych regionach Europy.

Francja

• Chcecie poznać tajemnice powstawania słynnych serów z francuskiej Owernii: Bleu d’Auvergne, Cantal, Fourme d’Ambert, Saint-Nectaire, Sale? Szlak La Route des Fromages A.O.P d’Auvergne poprowadzi was prosto do ich słynnych producentów na skraju Parku Regionalnego Wulkanów Owernii: fromages-aop-auvergne.com

• Szlak Sera Comté przebiega blisko granicy ze Szwajcarią. Promujące go biura turystyczne organizują wycieczki z przewodnikiem po farmach i dojrzewalniach comté – klasycznego sera wytwarzanego w tym regionie od trzech tysięcy lat: comte.com

• Camembert – kto lubi ten ser, jedzie do Normandii. Zaczynamy od muzeum (museeducamembert.fr) w miejscowości Vimoutiers, a potem umawiamy się na wizytę w Camembert w serowarni Fromagerie Durand: camembertdurand.fr

Inne trasy we Francji

Szlak sera Brie: fermes-brie.fr
Szlak sera Chabichou: routeduchabichou.fr
Szlak serów Sabaudii: fromagesdesavoie.fr
Sery normandzkie: graindorge.fr

Szlezwik-Holsztyn/Niemcy

Od Lauenburga przez Lubekę, Kilonię i Flensburg aż do Morza Północnego w landzie Szlezwik-Holsztyn czeka was pięćsetkilometrowa trasa pełna serowarni wytwarzających ponad 120 gatunków sera. Aby umówić się na wizytę, wejdźcie na stronę kaesestrasse.sh

Vorarlberg/Austria

Szlak Sera w Lesie Bregenckim: tu wytwarza się ponad 30 gatunków sera, m.in. wspaniałe Alpkäse i Bergkäse. Jeśli znacie język niemiecki, szczegóły znajdziecie na stronie kaesestrasse.at. Informacje po polsku: austria.info/pl/cele-podrozy/regiony-smaku-i-wina/szlak-sera-w-lesie-bregenckim

Wytwórcy sera często oprowadzają gości po swoich farmachWytwórcy sera często oprowadzają gości po swoich farmach shutterstock

Włochy

Kraina Parmigiano Reggiano – jeżeli wybieracie się w okolice Parmy, koniecznie zobaczcie, jak powstaje najsłynniejszy ser świata. Świetna mapka z linkami do producentów i terminami zwiedzania na stronie parmigianoreggiano.com

Sycylia/Włochy

Pecorino Siciliano, Ragusano oraz caciocavallo, provola i ricotta na Sycylii smakują wyśmienicie. Tu do pobrania cenny przewodnik po farmach i agroturystyce (z telefonami do rezerwacji wizyt) w basenie Morza Śródziemnego, m.in. na Sycylii.

Słowenia

Dolina rzeki Soczy to nie dość, że zapierająca dech w piersiach kraina, to jeszcze kryjąca tradycyjne farmy wytwarzające doskonałe sery, szczególnie w okolicy Narodowego Parku Triglav:
bohinj.si (zakładka Bohinj Cheese Tour).

Kraj Basków/Hiszpania

Podczas wyprawy po prawie 100 km szlaku poznacie wszystkie etapy powstawania sera Idiazábal z niepasteryzowanego mleka owczego: tourism.euskadi.eus (zakładka The Idiazábal Cheese Trail GR 283).

Inne serowe trasy w Europie
Trasy w sześciu krajach: tastycheesetour.eu

Degustacje oliwy często urządzane są w hotelach i agroturystyceDegustacje oliwy często urządzane są w hotelach i agroturystyce shutterstock

OLIWA

Degustacje oliwy często urządzane są w hotelach i agroturystyce.

Hiszpania

W kraju produkującym najwięcej oliwy na świecie radzimy odwiedzanie starannie wybranych gospodarstw ekologicznych jak to niedaleko Narodowego Parku Sierra Nevada – Nobleza del Sur – produkujące oliwę arbequina najwyższej jakości. noblezadelsur.com

Włochy

Apulia to region, w którym króluje oliwa z oliwek coratina. Wybór miejsc do degustacji i wizyt w gajach oliwnych z drzewami liczącymi 3000 lat znajdziecie na stronie terrachevive.com (zakładka olive oil mills).

Sabine Hills Olive Oil niedaleko Rzymu zobaczycie gaj oliwny z największym w Europie drzewem liczącym 2000 lat w ramach trzygodzinnej wycieczki z degustacją oliwy: conviviorome.com (zakładaka olive-tour).

Tras z rzemieślniczymi cydrami w porównaniu ze szlakami winnymi jest skromny, ale jest kilka świetnychTras z rzemieślniczymi cydrami w porównaniu ze szlakami winnymi jest skromny, ale jest kilka świetnych shutterstock

CYDR I JABŁKA

Wybór tras z rzemieślniczymi cydrami w porównaniu ze szlakami winnymi jest skromny, ale jest kilka świetnych.

Normandia/Francja

Szlak cydru znajduje się okolicach Camembert w sercu regionu Pays d’Auge; oznakowana 40-kilometrowa trasa zaprowadzi was do ponad dwudziestu producentów tego trunku. Mapę z adresami znajdziecie na larouteducidre.fr.

Styria/Austria

Szlak Jabłek w Styrii zwany sadem Austrii to 25-kilometrowa trasa koło Gleisdorf wśród jabłoni, na której odwiedzicie muzeum Dom Jabłek, a przydrożne tabliczki wskażą wam, gdzie skosztujecie słynnego moszczu. austria.info/pl (zakładka szlak-jablek-w-styrii).

Asturia/Hiszpania

Asturia cydrem stoi. Odwiedźcie jednego z najlepszych producentów naturalnego cydru niedaleko Camino de Santiago: sidrafanjul.com (zakładka visitas).

Degustację szynki warto poprzedzić wizytą w Museo del Prosciutto w LanghiranoDegustację szynki warto poprzedzić wizytą w Museo del Prosciutto w Langhirano shutterstock

SZYNKA

Kto kocha szynkę parmeńską, jedzie oczywiście do Parmy. Dla zaostrzenia apetytu odwiedza najpierw Museo del Prosciutto w Langhirano. Potem pozostają już tylko odwiedziny u producenta. Informacje o nich na stronie stradadelprosciutto.it i.. .degustacja po wcześniejszej rezerwacji, np. na: salumificiolaperla.it

Winnice są najpiękniejsze jesienią, ale o każdej porze roku warto ruszyć w drogę w poszukiwaniu ulubionego winaWinnice są najpiękniejsze jesienią, ale o każdej porze roku warto ruszyć w drogę w poszukiwaniu ulubionego wina shutterstock

WINA

Winnice są najpiękniejsze jesienią, ale o każdej porze roku warto ruszyć w drogę w poszukiwaniu ulubionego wina.

Austria

Szlak Wina Dolnej Austrii Weinstraße Niederösterreich zaprowadzi do winnic, gdzie można po drodze bezpośrednio od producentów testować wina i je kupić. Cała trasa liczy 800 km, a to tylko jeden z wielu austriackich szlaków. Inne znajdują się w Burglandzie, Styrii czy Karyntii.
austria.info (zakładka regiony smaku i wina): weinviertel.at.

Morawy

Choć Czechy postrzegane są jako kraina piwem płynąca, na pięknych Morawach produkuje się świetne wina. Morawski Szlak Winny (Moravské vinarské stezky) przygotowano z myślą o rowerzystach. Trasa liczy aż 1200 km i przebiega wśród sadów i winnic (stezky.cz). Na tej stronie znajdziecie interaktywną mapę, która ułatwi wam zaplanowanie trasy

Węgry

To kraj 20 regionów winnic, z których najsłynniejszy jest Tokaj. Warto się wybrać do małych winnic w Abaújszántó oraz do muzeum w Tokaju tokajimuzeum.hu

Inne trasy winne

Chorwacja: slovenika.pl
Niemcy: riesling-shuttle.de
Słowacja: slovakia.travel/pl
Węgry: ieger.com, tastehungary.com, visittokaj.com

Warto zajrzeć

Czekolada w Alzacji
route-chocolat.musee-du-chocolat.com

Wędliny, grzyby, octy we Włoszech
agricoltura.regione.emilia-romagna.it

Więcej o kulinariach w Austrii
austria.info/pl

Sery w Europie
europeancheeseroute.eu