Kujawy - miejsce, w którym odnajdą się miłośnicy tradycyjnych smaków. Kiedy jechać, gdzie mieszkać i czego spróbować?

Michał Głombiowski
08.05.2018 12:18
A A A
Jezioro Świekatowskie

Jezioro Świekatowskie (Fot. Shutterstock)

Wyśmienite miody, słynna gęsina i czarna polewka oraz niepowtarzalne krajobrazy. Na wizytę na Kujawach lepiej zarezerwować nieco więcej czasu.

Kiedy jechać?

Niezależnie od pory roku trudno się tu nudzić, miłośnicy dobrych smaków powinni jednak rozważyć przyjazd późnym latem lub wczesną jesienią. To okres festiwali i imprez kulinarnych, a stoły uginają się wtedy od dań ze świeżo zebranych plonów.

Gdzie mieszkać?

Pałac w Kobylnikach, PolskaPałac w Kobylnikach, Polska Fot. Jerzy Pawleta

Przystępnie: Pałac w Kobylnikach w Kruszwicy to neorenesansowy obiekt z 1886 r. Od niemal 20 lat działa w nim hotel. Położony jest w ogromnym parku pełnym zwierząt (wiewiórki, zające, nietoperze), a pobyt w nim to okazja do niemal całkowitego odcięcia się od miejskiego zgiełku. Świetny stosunek jakości do ceny: dwójka od 150 zł (dość łatwo trafić na obniżki do 100 zł).

Gościniec pod Żaglami w Skokach Dużych ma proste, ale funkcjonalne pokoje. Jest doskonale położony, w otoczeniu lasów, tuż nad brzegiem Wisły. Ceny: od 115 zł.

Drożej: Villa Orłowo w gminie Inowrocław to imponujący zespół dworsko-pałacowy
otoczony parkiem, drzewami i fontannami. Projekt XIX-wiecznego budynku nawiązuje do architektury włoskiej, a jego twórcą jest berliński architekt Martin Gropius. Na gości czekają eleganckie pokoje i kuchnia serwująca kujawskie specjały. Ceny za dwójkę od ok. 300 zł.

Przeżyj to sam

Festiwal Smaku w GrucznieFestiwal Smaku w Grucznie Fot. Tymon Markowski / Agencja Gazeta

W sierpniu wybierzcie się na Festiwal Smaku w Grucznie - święto smakoszy i miłośników kuchni regionalnej. Odbywająca od ponad dekady impreza początkowo skupiała producentów i amatorów kujawskich miodów. Z czasem stała się jednym z największych festiwali lokalnych smaków. Do spróbowania (i kupienia) miejscowe miody, dżemy, powidła, sery, wędliny, pieczywo, nalewki i inne  tradycyjne specjały.

Swieto SliwkiSwieto Sliwki Fot. Arkadiusz Wojtasiewicz / Agencja Gazeta

A we wrześniu dobrze jest odwiedzić Strzelce Dolne, by wziąć udział w Święcie Śliwki. Podczas imprezy kujawscy przetwórcy przygotowują według dawnych receptur powidła. W powietrzu unosi się zapach smażonych w kuprowych kotłach, mieszanych drewnianymi mieszadłami konfitur ze śliwek.

W Przysieku natomiast w tym samym miesiącu (zazwyczaj w pierwszej połowie) odbywa się Festiwal Gęsiny, będący świetną okazją, by spróbować przyrządzanej na dziesiątki sposobów kujawskiej gęsi i podejrzeć, jak przygotowują ją znani kucharze.

Co jeść?

Gęś pieczona z jabłkamiGęś pieczona z jabłkami Fot. Shutterstock

Kujawy to teren żyznych ziem i otwartych obszarów. Rolnictwo i hodowla zwierząt mają się tu świetnie, wpływając od wieków na miejscowe zwyczaje kulinarne. Prawdziwą gwiazdą tutejszych stołów są potrawy z gęsiny - to właśnie hodowcy i kucharze z Kujaw kilka lat temu rozpoczęli akcję przywrócenia gęsiny do polskiego menu. Tradycje są długie - ten rejon kraju już kilkaset lat temu znany był z ogromnej liczby przydomowych zagród z ptactwem. Zapomniany w ostatnich dekadach smak gęsiny dziś powraca, stając się jednym z symboli kujawskiej kuchni.

Jak upiec idealną gęś

Miłośnicy tradycyjnych potraw nie mogą też przegapić flaków. Te najlepsze przygotowywane są z przedżołądków wołowych. Regionalnym producentem słynącym z wysokiej jakości podrobów jest rodzinna firma Pałuki, na Kujawach po danie to można jednak sięgać niemal w ciemno.

Typowo regionalną potrawą jest też czernina (zwana również czarniną). Ta polewka z krwi serwowana była niegdyś na weselach jako pierwsze danie po przybyciu gości z kościoła (wymiennie z baranim rosołem z fasolą). Na Kujawach czernina podawana jest zazwyczaj z kluskami ziemniaczanymi. Bazą zupy jest wołowina i warzywa, smak nadają jej jednak owoce (gruszki, wiśnie, suszone śliwki) oraz podroby i kacza lub gęsia krew. Przygotowanie rosołu wymaga wprawy, krew należy dodawać stopniowo, by uniknąć jej zwarzenia. Kujawska czernina figuruje na ministerialnej Liście Produktów Tradycyjnych.

Koniecznie spróbujmy tradycyjnego kujawskiego żuru (w niektórych domach wciąż można znaleźć gliniane naczynie, zwane żurownikiem, w którym przygotowuje się zakwas z razowej mąki żytniej). Zupę gotuje się z białą kiełbasą, zaprawia śmietaną i podaje z ziemniakami.

Na Kujawach dobrze zacząć dzień od gziku - twarożku z cebulą i śmietaną z niemałym dodatkiem pieprzu - a skończyć na lokalnym specjale o sporej ilości procentów - nalewce śmietanówce (czytaj również: Nowy alkohol trafił na półki polskich sklepów. Czy zdobędzie uznanie smakoszy?).

Bez tego nie wracaj!

Nie wyjeżdżamy z Kujaw bez przynajmniej jednego słoika miodu w bagażu. Region od wieków słynie z doskonałym produktów pszczelich. Owadom sprzyja obfitość roślin, czyste środowisko i otwarte przestrzenie. Godne polecenia są m.in. produkty z Pasieki Kujawskie Miody, prowadzonej od 1992 r. przez rodzinę pszczelarzy państwa Okniańskich. Pasieka działa na małą skalę - większość miodów trafia do rodziny i znajomych - nadwyżki można jednak dostać w Osielsku (ul. Jeziorańska 15) lub w wybranych sklepach w regionie.

Z tego możemy być dumni! To jedzenie może powstawać jedynie w Polsce, wstyd nie znać

Każdy kraj słynie z innych przysmaków, również Polska może pochwalić się wieloma nietypowymi potrawami. Sprawdź, jak dużo o nich wiesz.

1.Oryginalne oscypki możesz kupować:

  • cały rok
  • od czerwca do marca
  • od maja do października
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
Zobacz także
Skomentuj:
Zaloguj się

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX

NAJCZĘŚCIEJ CZYTANE