Toster marki SMEG wygrała Dominika Kamola

Przygotowała "Burgery z soczewicy z majonezem z awokado i sezonowymi warzywami według przepisu z numeru wrześniowego (ze strony 41).

Burgery z soczewicy z majonezem z awokado i sezonowymi warzywamiBurgery z soczewicy z majonezem z awokado i sezonowymi warzywami fot. Dominika Kamola

Poniżej przepis:

Burgery z soczewicy* z majonezem, z awokado i z sezonowymi warzywami

Na: 4 burgery
Przygotowanie: 50 minut

200 g zielonej lub czerwonej soczewicy
1/3 selera
marchewka
mała cebula
2 łyżki oliwy
po łyżeczce: mielonego kuminu, mielonej kolendry
2 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki ostrej papryki
szczypta papryki wędzonej
łyżeczka koncentratu pomidorowego
3-4 łyżki mielonych pestek słonecznika lub tartej bułki
pęczek natki pietruszki lub kolendry
2 dojrzałe awokado
sok z 1/2 cytryny lub limonki
3-4 łyżki jogurtu naturalnego
1/2 łyżeczki mielonej kolendry
1/2 małej czerwonej cebuli
świeże lub pieczone warzywa i pikle
4 bułki (najlepiej pełnoziarniste)
sosy i smarowidła: ketchup, ajwar, hummus, baba ghanoush
sól i pieprz

Soczewicę gotujemy do miękkości wraz z pokrojonym na małe kawałki selerem i marchewką, w lekko osolonej wodzie. Cebulkę podsmażamy na oliwie, dodajemy czosnek i smażymy całość 2 minuty. Wszystkie składniki blendujemy lub mielemy w maszynce do mielenia mięsa. Dodajemy przyprawy, posiekane świeże zioła i koncentrat. Z masy lepimy kulki, delikatnie je spłaszczamy i pieczemy 20-30 minut (w zależności od wielkości burgerów) w piekarniku rozgrzanym do 200 st. W tym czasie przygotowujemy majonez z awokado: obieramy je i rozgniatamy wraz z solą, sokiem z cytryny i jogurtem. Kiedy majonez jest idealnie kremowy, mieszamy go z posiekaną czerwoną cebulą. Na koniec wkładamy do piekarnika na 2 minuty przekrojone na pół bułki, aby były ciepłe i chrupiące.

Składamy burgery: dół bułki smarujemy majonezem z awokado, następnie układamy sałatę, burgera i ulubione warzywa (surowe, pieczone, grillowane, pikle) oraz sos (ketchup, ajwar, hummus, baba ghanoush).

*Te burgery można też zrobić z kurczaka z poprzedniego przepisu (zamiast soczewicy dodajcie zmielone mięso). Ten przepis daje nieskończenie wiele możliwości – w zależności od dodatków warzywnych (surowych, pieczonych, grillowanych lub pikli) oraz sosów burgery zmieniają swój charakter.

Zwyciężczyni gratulujemy!